2019. november 14. csütörtökAliz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Népszavazás: több, mint 300 szabálytalanságot jeleztek

2012. július 29. 21:46, utolsó frissítés: 21:46

„Nagyon elégedett” Victor Ponta, miután Ioan Rus belügyminiszter tájékoztatta: egyetlen reklamáció, semmilyen szabálytalanság nem történt a népszavazás során – írja a Hotnews. A kormányfő nyilatkozata éles ellentétben áll a belügyi tárca közlésével, miszerint 17 óráig 385 reklamációt iktattak, melyek közül 179 bizonyult valósnak. 43 esetben pénzbírságot róttak ki, 53 eset a büntető törvénykönyv hatáskörébe tartozik.

Victor Ponta miniszterelnök egy sajtónyilatkozatában kijelentette, a nagyszabású népszavazási csalásra vonatozó vádak hamisaknak bizonyultak: Ioan Rus belügyminiszter tájékoztatása szerint semmilyen reklamáció nem érkezett. Ponta örömét fejezte ki amiatt, hogy a népszavazás korrekt, törvényes módon zajlik.

A bukaresti hírportálokon ugyanakkor számos visszaélésről lehet olvasni. A PDL Teleorman megyei szervezete két ügyben is panaszt tett. Azt állítják, Liviu Dragnea megyei tanácselnök állítóleg egy telekonferencián azt kérte, hogy 21 óra után az összes demokrata-liberális megfigyelőt tegyék ki a szavazókörzetekből.

A PDL szerint Teleorman megye mellett Vrancea, Mehedinți, Dolj, Olt, Constanța és Brăila megyékben is erre készülnek. Cristian Boureanu megyei PDL-alelnök szerint Vrancea megyében mondvacsinált okokkal tanácsolták el megfigyelőiket: például azért, mert elkéstek.

Iași-ban két szavazókörzet elnökét azért menesztették, mert Facebook-bejegyzésben politikai meggyőződéseiknek adtak hangot. Az egyik elnök a PDL-t, a másik pedig az USL-t támogató bejegyzést tett közzé.

Az Arad megyei Borosjenő polgármestere, a liberális Călin Abrudan a részvételi arány függvényében tervezi aszfaltozni a település utcáit. Szándékáról egy levélben tájékoztatta a polgárokat. A részvételi adatokat utca szintre bontaná le, ennek alapján döntve el, hogy melyik utcák élveznek prioritást. A Mediafax megkeresésére Abrudan megerősítette: valóban írt ilyen levelet, az „állampolgári öntudat” ösztönzése céljából. (hotnews/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS