2019. november 17. vasárnapHortenzia, Gergő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kiss Tamás: Victor Pontát utasították el a magyarok

2012. július 30. 10:21, utolsó frissítés: 10:21

Nem Băsescu mellé álltak, hanem Victor Pontát utasították el a népszavazástól távol maradó magyarok - mondta az urnazárás után Kiss Tamás. A szociológus szerint a székelyföldiek távolmaradása nem azzal magyarázható, hogy Băsescu különösebben népszerű lenne a körükben, hanem sokkal nagyobb az ellenszenv Victor Ponta miniszterelnökkel illetve a PSD-vel szemben.

A hírtelevíziók és az USL politikusai Orbán Viktor felhívásának tulajdonították a magyar távolmaradást. "Nyilván ennek is volt egy szerepe: Orbán Viktor nyilatkozatát felkapta sajtó, az RMDSZ-nek pedig nem voltak egyértelmű nyilatkozatai a népszavazással kapcsolatban. De nem hiszem, hogy ez a felhívás lett volna a döntő, mert a PSD-vel és Pontával szembeni ellenszenvnek a Székelyföldön nagyobb múltja van, mint az elmúlt egy hét" - magyarázta a társadalomkutató.

Arra a felvetésre, hogy az RMDSZ részvételre kérte a magyarságot, amivel az USL esélyeit növelte volna, Kiss azt mondta: az RMDSZ valóban mondta, hogy el kell menni szavazni, de ezt nagyon halkan tette. "Székelyföldön egyetlen választási plakátot sem lehetett látni, leszámítva azokat a magyar nyelvű plakátokat, amelyeket az USL helyeztetett ki. Az, hogy egy közleményt kiad az RMDSZ, aligha lehet elég befolyásoló tényező ilyen helyzetben, az RMDSZ semmifajta kampányeszközzel nem élt" - mondta a szociológus.

A belpolitikai válságot illetően Kiss Tamás elhúzódó állóháborúra számít az őszi parlamenti választásokig. Úgy vélte, nem valószínű Victor Ponta lemondása, mert egy ilyen lépés jelentős veszteséget okozna az USL-nek. Băsescu lemondását is elképzelhetetlennek tartja, még úgy is, hogy több mint hétmillió ember voksolt ellene. A szociológus szerint abban az esetben lett volna ez lehetséges, ha Băsescu és a PDL nem döntött volna a referendum bojkottja mellett. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS