2020. január 19. vasárnapSára, Márió
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Evenimentul zilei: besúgó volt Andrei Marga

2012. augusztus 31. 11:37, utolsó frissítés: 11:37

Andrei Marga volt külügyminiszter, a Román Kulturális Intézet elnöki tisztségének várományosa besúgó volt – írta csütörtök este az Evenimentul zilei. A lap liberális forrásokra hivatkozva úgy tudja, hogy a Szekuritáté Irattárát Vizsgáló Országos Tanács (CNSAS) olyan dokumentumokra bukkant, amelyek bizonyítják, hogy Marga az 1970-es évektől kezdődően együttműködött a kommunista rezsim titkosszolgálatával.

Titkosszolgálati források az Adevărulnak megerősítették, hogy a CNSAS-nál legalább egy olyan beszervezési dosszié található, amelyben a volt külügyminiszter neve három fedőnév alatt szerepel. A dokumentumok szerint Marga besúgói tevékenysége a külföldi állampolgárok megfigyelésére is kiterjedt.
Az átvilágító bizottság azután jelentette be, hogy átvizsgálja Andrei Marga múltját, miután Sebastian Lăzăroiu volt elnöki tanácsadó egy májusi Facebook-bejegyzésben burkoltan utalt arra, hogy a BBTE volt rektora Andrei Mureşan fedőnéven évekig jelentett a Szekuritáténak. Marga akkor tagadta, hogy besúgói múltja lenne.

A CNSAS szeptember 11. ülésén tárgyalja Andrei Marga ügyét. (evz, adevarul, mediafax)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS