2020. július 7. keddApollónia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szili Katalin Kolozsváron: nem szabad korlátozni a magyar állampolgárok szavazati jogát

2012. szeptember 19. 21:18, utolsó frissítés: 21:18

Erdélyi körútja során Kolozsvárra is ellátogatott Szili Katalin, a magyar Országgyűlés volt elnöke. Mai sajtótájékoztatóján elmondta, Pécs-baranyai képviselőként is fontosnak tartja, hogy a 2010-ben Európa Kulturális Főváros címmel bíró Pécs átadja azokat a tapasztalatokat, amelyek segítenek a kulturális és az ifjúsági főváros projektekben testvérvárosának, Kolozsvárnak.

Szili szerint Magyarország számára fontos állomás lesz, ha Románia csatlakozik a schengeni övezethez, hiszen a határok szimbolikussá válása lehetőséget biztosít arra, hogy a két ország gazdasági kapcsolatait fellendítse és tovább fejlessze.

Beszámolt arról, hogy tegnap este Magyarországon nyilvánosságra hozták a kormányzó pártok a parlamentbe benyújtott javaslatukat, amely szerint választáskor az eddigi ajánlószelvényeket felváltja egy feliratkozásnak nevezett rendszer.

A javaslat szerint a megszűnő ajánlószelvények helyett a jövőben kétszáz aláírást kell majd összegyűjteni a parlamenti választáson való képviselő-jelöltséghez. Szili szerint ugyanakkor problémát jelenthet, hogy minden választás előtt meg kell tenni az ajánlást.

Kitért a szavazók regisztrációjának kérdésére is. Elmondta, egyelőre kérdés, hogy a szavazni kívánó választópolgárok utolsó pillanatig feliratkozhatnak-e, vagy erre a hatóságok határidőt szabnak. Emellett azt is problémának tartaná, ha csak az mehetne választani, aki előre feliratkozott. „A demokrácia játékszabályai azt diktálják, hogy akinek állampolgársága van, az választójoggal rendelkezzen, a választójogával élhessen szabadon, még akkor is, ha előre nem regisztrálta magát.” - jelentette ki Szili.

Szerinte állami nyilvántartást kell készíteni a magyar állampolgárokról.

Visszatérve az erdélyi látogatására, Szili Katalin elmondta, mindhárom magyar párt képviselőivel találkozott, az EMNP, az MPP és az RMDSZ helyi és regionális vezetőivel is tárgyalt. Tegnap este Kelemen Hunor szövetségi elnökkel folytatott megbeszélést, a következő napokban pedig minden magyar párt helyi, vagy regionális képviselőjével is találkozni fog. Szerinte mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a választásokkor ne a megosztás nyerjen teret, hanem a maximális mandátum- és szavazatszám megszerzése legyen a legfontosabb.

Szili Katalin a magyar kormány határon túli magyarságpolitikája kapcsán fontosnak tartja, hogy a magyar állam vegye figyelembe a helyi civil közösségek, önkormányzatok akaratát. "Aki nem tudja, hogy hova hajózik, annak nincs jó szél. Az itteniek tudják, hogy hova hajóznak, nekünk az a dolgunk, hogy jó szelet biztosítsunk. Ez csak akkor tud jól működni, ha beszélünk egymással(...) Magyarország parlamentje létrehozott egy Nemzeti Összetartozás Bizottságot tavaly januárban. A fórumok léteznek, a jogi és a nemzeti összetartozás elemeit jelentő eszközök az állampolgárság megadása óta adottak" - jelentette ki Szili Katalin, aki szerint fontos megteremteni egy együttműködés kereteit, amely lehetővé teszi a határmenti nagyobb térségekben a munkahelyteremtést és a fejlesztést.

Szili Katalin a következő napokban Csíkszeredába, Brassóba, majd Marosvásárhelyre és Nagyváradra is ellátogat. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS