2020. február 28. péntekElemér
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A ciántechnológia veszélyeire figyelmeztette az EB környzetevédelmi biztosát Tőkés

2012. november 05. 17:23, utolsó frissítés: 17:23

Tőkés László a bányászati ciántechnológia alkalmazásának közvetlen és azonnali veszélyére hívta fel az EB környezetvédelmi biztosának figyelmét. A Janez Potočnikhez intézett megkeresésében az EP-képviselő arra vár írásos választ a biztostól, hogy kért-e és kapott-e tájékoztatást a felsőcsertési bánya ügyében, vizsgálni fogja-e, hogy az érvényben lévő vízügyi keretirányelvet, valamint azt, hogy a temesvári regionális környezetvédelmi hatóság a kitermelés megkezdésére vonatkozó engedélyének kibocsátásakor tiszteletben tartotta-e a bányászati hulladékról szóló irányelvet.

Tőkés arra is kíváncsi volt, hogy Potočnik figyelembe veszi-e a visegrádi országok környezetvédelmi minisztereinek 2007-ben megfogalmazott dokumentumát, amelyben a hasonló beruházások határokon átnyúló kockázataira hívják fel a figyelmet, illetve számíthatnak-e az EU polgárai arra, hogy az EB figyelembe veszi a tiszta környezethez és a biztonságos élethez való alapjogukat.

A politikus emlékeztetett:az EP két és fél éve elsöprő szavazattöbbséggel döntött a cianidos bányászati technológia betiltásának kezdeményezéséről az EU tagországaiban. A parlament 2011 végéig várta az EB-től a ciános bánya-technológia általános tilalmának bevezetését, a bizottság azonban mindmáig semmilyen jogi lépést nem tett az európai polgárok által közvetlen módon választott parlament döntésének a végrehajtása érdekében. Tőkés László nyomatékosan felkérte az európai környezeti tárca vezetőjét, hogy azonnali hatállyal lépjen fel az uniós polgárok védelmében, hogy ne telepíthessenek „időzített cián-bombákat” Erdélybe, Romániába, vagy Európa más országaiba.

Az EP-képviselő beadványa ahhoz kapcsolódik, hogy az Erdélyi Érchegységben, a Dévához közeli Felsőcsertésen a kanadai bejegyzésű Eldorado Gold Corporation egy 456 hektáros területen kezdene el aranykitermelést. A bányatársaság 45 millió tonna ércet zúzna össze, hogy abból 16 év alatt, évi 1650 tonna nátrium-cianid felhasználásával összesen mintegy 80 tonna aranyat mosson ki. A temesvári regionális környezetvédelmi hatóság engedélyezte a kitermelés megkezdését. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS