2020. február 28. péntekElemér
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Olajszennyezés a Dunán a Vaskapu alatt

2012. november 14. 08:48, utolsó frissítés: 08:48

Olajszennyezést észleltek a román hatóságok a Duna Vaskapu alatti szakaszán Hinova térségében, a 918-as folyamkilométernél – közölte kedden az MTI-vel Ramona Nistor, a Mehedinți megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség szóvivője.

Az olajfoltot a szörényvári (Drobeta-Turnu Severin) kikötő dolgozói fedezték fel. Az eredetileg száz méter hosszú és húsz méter széles olajfolt csaknem tíz kilométer hosszan kiterjedt, amíg a Mehedinți megyei vízügyi hatóságok és a környezetvédelmi őrség szakemberei a helyszínre érkeztek és megkezdték a szennyezés semlegesítését.

Grigore Mihaela, a környezetvédelmi hatóság aligazgatója arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a szennyezés nem volt olyan súlyos, hogy az élővilágot veszélyeztetné, a folyamba ömlött olajos anyag jellegéből fakadóan az alig egy-két milliméter vastag folt nagyon nagy felületen szétterjedt. Az aligazgató hozzátette: a vízügyi szakemberek 400 kilogramm biológiailag lebomló olajoldószert használtak fel a szennyezés semlegesítésére.

A hatóságok első feltételezése az volt, hogy egy áthaladó hajó, a sűrű hajnali köd leple alatt szándékosan mosta tartályát a Dunába, mert ilyesmire már többször volt példa. Grigore Mihaela azonban elmondta: a szennyezést megelőző hat órában egyetlen hajó sem haladt át a térségben. Nem találtak olajnyomot Szörényvár ipari létesítményeinek Dunába ömlő vezetékein sem, így arra következtettek, hogy a partról vagy egy csónakból öntött valaki olajos szennyvizet a Dunába, riadalmat okozva a vízügyi és környezetvédelmi szakemberek körében. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS