2019. október 18. péntekLukács
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Borbély László bemutatta a Bernády iskolanévtáblát

2012. november 16. 15:09, utolsó frissítés: 15:09

Borbély László a Dr. Bernády György Közművelődési Alapítvány kuratóriumának elnökeként csütörtökön délben bemutatta a Bernády névadásért alakult szülői csoport és a CEMO emberjogvédő szervezet képviselőinek az alapítvány által készíttetett iskolanév-táblát. A Dr. Bernády György általános iskola feliratú tábla azonban még nem kerülhet ki a hajdani polgármester által építtetett tanintézmény homlokzatára, hiszen az iskolanévadáshoz egyelőre hiányzik az iskolaszék és a helyi tanács pozitív döntése.

A CEMO Borbély László képviselőjelölttel, a Frunda György szenátorjelölttel, Kerekes Károly képviselőjelölttel és dr. Benedek István marosvásárhelyi közgyűlési képviselővel folytatott megbeszélést a névadásról, az ehhez szükséges közigazgatási és politikai lépésekről. A találkozón az RMDSZ politikai alelnöke elmondta: az iskolaszék összehívásának kell első lépésként megtörténnie, majd ha a magyar többségű iskolaszék megszavazta a Bernády nevet, már csak a marosvásárhelyi tanács határozata szükséges ahhoz, hogy a valós névadás megtörténjen. A tanácsi határozat e kérdésben meglesz, hiszen a közgyűlés már hozott egy elvi döntést ez ügyben - jelentette ki Borbély László.

Hozzátette: a következő kormányzati ciklusban az RMDSZ szorgalmazni fogja az oktatási törvény névadásra vonatkozó előírásait érintő módszertani utasítások kiegészítését, illetve annak bevitelét a jogszabályokba, hogy azokon a településeken, ahol a 20 százalékot meghaladja a magyar kisebbség aránya, az iskolák neveinek kötelező módon tükrözniük kell ezt az arányt.

Borbély kijelentette, a Bernády iskolanévtáblát át fogja adni a tanintézet magyar aligazgatójának illetve igazgatójának, azért, hogy amint véget ér a névadási eljárás, elhelyezhessék az iskola homlokzatán. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS