2019. december 9. hétfőNatália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Jelentett a Securitaténak, mégsem minősíthető besúgónak Marga

2012. december 23. 22:25, utolsó frissítés: 22:26

1977-78 között több alkalommal jelentett a román titkosszolgálatnak Andrei Marga, a Román Kulturális Intézet (ICR) jelenlegi vezetője. A Babes-Bolyai Tudományegyetem volt rektora, aki tanügyminiszterként, illetve legutóbb külügyminiszterként is tevékenykedett, több alkalommal írt a saját kezével jelentéseket a Securitaténak külföldi állampolgárok romániai látogatásáról, ezeket a jelentéseket Horia álnéven jegyezte – közölte a CNSAS november 8-án lezárult vizsgálata eredményeit.

A Securitate irattárát vizsgáló bizottság ugyanakkor közölte: a törvény értelmében Andrei Marga nem számít besúgónak, ugyanis nem írt alá szerződést a kommunista titkosszolgálattal. Az ICR vezetője közleményben tagadta és koholmánynak minősítette a vádakat.

Vladimir Tismăneanu az Evenimentul Zilei napilap online kiadásában közölt véleményanyagában kifejti: teljesen egyértelműek az Andrei Marga besúgó múltját alátámasztó bizonyítékok, és csupán technikai okai vannak annak, hogy nem nyilváníthatta besúgónak a CNSAS. A szerző ironikusnak nevezi, hogy a lemondásra kényszerített Horia Patapievici helyét egy Horia fedőnevű kollaboráns vette át az ICR élén, és kijelenti: Margának le kell mondania az intézmény éléről, vagy le kell mondatni. (hírszerk., evz.ro, hotnews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS