2020. július 4. szombatUlrik
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Vegyes típusú választási rendszer körvonalazódik

2013. január 24. 17:01, utolsó frissítés: 17:01

Az USL egy olyan vegyes választási rendszer kialakításán dolgozik, amelynek célja a képviselőház és a szenátus jogköreinek szétválasztása – állítják a pártszövetséghez közel álló források. Ezek szerint két elképzelés körvonalazódik: az egyik a listás szavazás, míg a másik az egyéni rendszerű arányos képviseleten alapuló vegyes szavazás, a német Bundestag megválasztásának mintájára. A PDL és az RMDSZ a vegyes rendszer mellett érvelnek, de eltérő álláspontjuk van a parlament létszáma és a két ház képviseleti elveit illetően.

A PSD és a PNL megtartaná a kétkamarás parlamentet, és annak létszámát mintegy 400 főben szabályozná. Az elképzelés - amely szorosan kapcsolódna regionalizációhoz és az alkotmánymódosításhoz - szerint a szenátus a régiókat és a helyi önkormányzati hatóságokat képviselné, és egy megyére két szenátor jutna. A források úgy tudják, hogy a parlamenti pártok között már született egy megállapodás, mely értelmében valamennyi alakulat a vegyes szavazáson alapuló választási rendszert támogatják.

„Jók az esélyei annak, hogy az ellenzék is támogassa a német rendszerre való áttérést, de ez nem jelenti azt, hogy ne lennének véleménykülönbségek. Még egyeztetnünk kell az arányosság kérdésében arról, hogy hány listás és hány egyéni választókerületi hely lesz. A regionalizáció kérdésében is vannak nézetkülönbségek, az RMDSZ egy önálló székelyföldi régiót képzel el, amely Hargita és Kovászna megye egészét, valamint Maros megye egy részét foglalná magában. Tehát még számos problémás kérdés van” - fogalmazott egy magát megnevezni nem kívánó forrás. A források ugyanakkor úgy tudják, hogy az RMDSZ az közigazgatási átszervezésről szóló törvénnyel egy csomagban módosítaná a választási törvényt.

Márton Árpád elmondta, az RMDSZ-nek van egy hasonló törvényjavaslata, amelynek életbeléptetése körül két éve nem alakult ki a szükséges konszenzus. „Akkor azt javasoltuk, hogy a parlament felét egyéni választókerületben, másik felét pedig országos listán legyen megválasztható, míg a választásokat a legtöbb szavazattal rendelkező párt nyerné” - magyarázta a képviselő. (hotnews)


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS