2020. július 4. szombatUlrik
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ponta: vegyes típusú választási rendszert vezet be az USL

2013. február 18. 15:47, utolsó frissítés: 15:47

Az USL javasolja, hogy a képviselőházat ezentúl arányos, a szenátust pedig többségi rendszerben válasszák meg - jelentette be Victor Ponta. "Egy legfeljebb 300 tagú képviselőházat és 90-100 fős szenátust szeretnénk" - ismertette a választási reformmal kapcsolatos kormányzati javaslatokat a kormányfő.

A miniszterelnök szerint nem lesz már átfedés a két ház hatásköre között, így a törvénytervezeteket nem kell majd mindkét háznak elfogadnia. A képviselőház hatáskörébe a költségvetés és a főbb jogszabályok, míg a szenátus hatáskörébe a regionális fejlesztés, a védelmi és külpolitika tartoznának.

Múlt héten a parlament két háza egy 15 tagú választási különbizottságot hozott létre, amelynek november 1-jéig kell kidolgoznia az új választási törvény tervezetét.

Az úgynevezett vegyes típusú választási rendszer az egyéni rendszerű arányos képviseleten alapszik. A választási rendszerben megtalálható az egyéni és listás szavazás éppúgy, mint a többségi és az arányos képviseleti rendszer elemei. Székely István Gergő politológus szerint 6-8 szenátorra számíthatna a magyarság ebben a választási rendszerben. (mti/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS