2019. június 18. keddArnold, Levente
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Erdélyi látogatáson Mádl Ferencné

2003. június 04. 12:46, utolsó frissítés: 12:49

Kétnapos magánlátogatásra Romániába érkezett kedden Mádl Ferencné, a Magyar Köztársaság elnökének felesége. Látogatása elsô napján Dalma asszony felkereste a Szent Ferenc Alapítvány által Dél-Erdélyben mûködtetett szociális intézményeket. Dalma asszony kedden a dévai gyermekotthonba és szórványkollégiumba látogatott, ahol pénzadományt, valamint ruházati cikkekbôl és édességekbôl álló ajándékot nyújtott át, majd felkereste a helybéli ferences kolostorban mûködô óvodát és általános iskolát. Mádl Dalma látogatásának kedd délutáni programjában szerepelt a szociális intézményekben tanuló gyermekek ez alkalomra összeállított elôadásának megtekintése.

Dalma asszony szerdán a szászvárosi napközi otthont keresi fel, ahonnan a kora délutáni órákban indul vissza Budapestre. Böjte Csaba 1992-ben hozta létre Déván, Hunyad megye székhelyén az elsô árvaházat, amely 10-20 gyerek befogadására volt képes. Jelenleg az alapítvány saját óvodát és általános iskolát tart fenn, ezenkívül szórványkollégiumot is mûködtet, ahol ingyenes ellátásban részesíti a rászoruló gyerekeket. A szociális intézményekben összesen mintegy 400 árva vagy nehéz sorsú gyermek nevelkedik.

Az utóbbi hónapokban a Hunyad megyei hatóságok sorozatos ellenôrzést indítottak a Szent Ferenc Alapítvány szociális intézményeinél, ahol különbözô mûködési rendellenességeket állapítottak meg. A szászvárosi napközi június végéig kapott haladékot a rendellenességek kiküszöbölésére, ellenkezô esetben a hatóságok bezárják az intézetet. A romániai magyar sajtó szerint a sorozatos ellenôrzéseket egy helyi román nyelvû lap cikke váltotta ki, amely szerint az alapítvány intézeteiben elmagyarosítják a gyermekeket. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS