2020. január 19. vasárnapSára, Márió
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Közvitára bocsátották az előkészítő és első osztályba iratkozás módszertanát

2013. március 18. 00:06, utolsó frissítés: 00:06

Az előkészítő osztályok az elemi oktatás részei maradnak, és mind az iskolákban, mind az óvodákban meg lehet szervezni ezeket – áll az oktatási minisztérium által szombaton közvitára bocsátott módszertani tervezetben.

A 2013-2014-es tanévre a beiratkozások április 2-án kezdődnének, két szakaszban: április 2-22. között, hétfőtől péntekig 8 és 20 óra között, szombatonként 8-13 óra között, illetve május 8-17. között. Utóbbi beiratkozási szakaszban csak azok a gyerekek vehetnének részt, akiket a korábbiban nem írattak be oktatási intézménybe.

A tervezet szerint azok a gyerekek írathatók be az előkészítő osztályokba, akik 2013 augusztus 31-éig betöltik a hat évet; a szülők kérésére ugyanakkor a szeptember 1-december 31. közötti időszakban a jelzett kort elérő gyerekek is beírathatók, ha pszichoszomatikus fejlődésüket megfelelőnek találják.

Akik augusztus 31-ig betöltik a hét évet, beírathatók az első osztályba, akkor is, ha korábban nem jártak előkészítőbe. Szintén a szülők kérésére a szeptember 1-december 31. közötti időszakban a hetedik életévüket betöltő gyerekek is beírathatók, ha pszichoszomatikus fejlődésüket megfelelőnek találják – áll a tervezetben.

>> A közvitára bocsátott dokumentumok itt érhetők el >>

A gyereket a lakóhelyéhez közeli iskolába vagy a helyek függvényében másik oktatási intézménybe is beírathatja a szülő. Utóbbi esetben előnyben vannak a fogyatékkal élő, árva vagy félárva, gyermekvédelmi intézetben nevelkedett gyerekek vagy azok, akinek nagyobb testvére már abban az iskolában tanul.

A beiratkozáshoz szükséges dokumentumok: formanyomtatvány (az iskolákban igényelhető és a helyszínen kitölthető, vagy online az edu.ro weboldalon április 2. után – utóbbi esetben is a szülő személyesen kell igazolja a kérés eredetiségét a helyszínen); a szülő vagy gyám személyazonossági iratának fénymásolata; illetve esetenként a kiegészítő igazolások, pl. a gyermek pszichoszomatikus fejlettségéről.

A javaslat értelmében a szülők négy forrásból tájékozódhatnak a beiratkozásokról, egy zöldszámon (0800819xyz – az xyz helyére a megyei hívószám helyettesítendő be, pl. Kolozs megye esetében 264). Március 25-étől a minisztérium és a tanfelügyelőségek honlapján is nyilvánosságra hozzák a beiratkozás részleteit, emellett minden iskolában kötelezően nyílt napot kell szervezni március 30-április 7. közötti dátumon, amikor a szülők és gyerekek megtekinthetik az intézményt és beszélgethetnek az oktatókkal. A javaslat értelmében az óvodákban is tájékoztató gyűléseket kell szervezni azoknak a szülőknek, akiknek gyereke a jövő tanévtől az elemi oktatásban részt akar venni.

A tervezettel kapcsolatban március 24-éig várja a szaktárca az észrevételeket, egy online kitölthető kérdőív itt érhető el. (mediafax/hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS