2019. január 20. vasárnapFábián, Sebestyén
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem szennyezte a folyókat a Laposbánya térségében kiömlött bányavíz

2013. április 03. 16:38, utolsó frissítés: 16:38

Nem szennyezte a folyókat a Láposbánya térségében keddre virradóra kiömlött bányavíz - közölte a Máramaros megyei katasztrófavédelmi bizottság. A szerdán kiadott közlemény szerint a bányavíz kiömlése után vett vízminták elemzése kimutatta, hogy a Vörös patakból és a Láposbánya patakjából vett víz károsanyag-tartalma a környék vizeire jellemző paraméterek közé esik. Dan Buca szóvivő az MTI-nek elmondta, a Vörös patak vize a rossz minőségű víznek megfelelő ötös besorolást, a láposbányai patak a közepes minőségű víznek megfelelő hármas besorolást kapta.

E patakokon keresztül jutott a bányavíz a Lápos és a Szamos folyókba, de azokban "a víz minősége megmaradt a magas vízállásra jellemző megszokott sajátos értékek között" - áll a katasztrófavédelmi bizottság közleményében. A tájékoztatás szerint a folyókon nem észleltek halpusztulást, és a bányavíz kiömlésének nem voltak "határon átnyúló hatásai".

Az utóbbi napok esőzései nyomán egy elhagyott beomlott bányából jelentős mennyiségű bányavíz kiömlését észlelték Láposbánya térségében. A hétfő estétől kedd reggelig másodpercenként másfél köbméteres vízhozammal kiömlő bányavíz a szűrőállomást megkerülve a Vörös patakon és a láposbányai patakon keresztül jutott a Lápos, majd a Szamos folyóba. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS