2018. október 19. péntekNándor
10°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Beiskolázási kampány: eddig 55 magyar gyermeket írattak magyar osztályba Hunyad megyében

2013. április 04. 18:18, utolsó frissítés: 18:20

A Minden magyar gyermek számít beiskolázási kampány keretében eddig 55 gyermeket írattak be a magyar tagozatokra Hunyad megyében, de ez a szám az elkövetkező hetekben növekedni fog - állítja Winkler Gyula, az RMDSZ Hunyad megyei elnöke.

Hunyad megyében a Romániai Magyar Pedagógus Szövetséggel (RMPSZ), a történelmi egyházakkal és a civil szervezetekkel közösen szervezi meg az RMDSZ az említett beiskolázási kampányt.

A beiskolázási időszak április 22-én zárul, addig a pedagógusok az RMDSZ képviselőivel együtt, személyesen keresik fel azokat a Hunyad megyei magyar családokat, ahol nagycsoportos vagy előkészítő osztályos kisgyerek van.

„A Hunyad megyei kisebbségi tanfelügyelő szerdai beszámolója mérsékelt optimizmusra adott okot, ugyanis kiderült, hogy az elmúlt nyolc évben csökkenő gyermeklétszám stabilizálódni látszik, a 2011-es és 2012-es beiskolázási adatok szerint 1100-an tanultak magyar nyelven a megye iskoláiban és óvodáiban, és a jelek szerint ez a szám idén is hasonlóképpen alakul” - mondta Winkler Gyula.

A gyerekeknek mintegy fele a dévai Téglás Gábor Iskolaközpontban tanul, ahol óvodától érettségiig biztosított az anyanyelvű oktatás, de Vajdahunyadon, Szászvárosban, Petrozsényban, Vulkánban és Lupényban is működnek magyar tagozatok. A magyar osztályokban szakképzett pedagógusok tanítanak, túlnyomó többsége címzetes katedrával rendelkezik. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS