2018. október 21. vasárnapOrsolya
13°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Restitúciós törvény: bizalmatlansági indítványt készül benyújtani a PDL

2013. április 15. 10:13, utolsó frissítés: 11:07

Bizalmatlansági indítványt nyújt be a PDL amiatt, hogy a kormány parlamenti felelősségvállalással kívánja elfogadni a restitúciós törvényt. Mircea Toader, a PDL képviselőházi frakciójának vezetője azt mondta, elsősorban azzal nem értenek egyet, hogy a kormány parlamenti vita nélkül akar elfogadni egy olyan fontos törvényt, mint az elkobzott ingatlanok visszaszolgáltatásáról rendelkező jogszabály.

A PDL a kérdésről konzultálni fog a többi ellenzéki alakulattal is, hogy közösen nyújtsák be a bizalmatlansági indítványt. Máthé András, az RMDSZ képviselőházi frakciójának vezetője azt mondta, elképzelhető, hogy támogatják a PDL kezdeményezését. A RMDSZ-es politikus szerint alkotmányellenes a Ponta-kabinet restitúciós törvénytervezete, mivel a pontrendszer bevezetése hátrányosan érintené a még nem kárpótolt tulajdonosokat azokkal szemben, akiknek a korábbi törvény szerint fizette ki az állam az elkobzott ingatlanok ellenértékét.

Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke vasárnap úgy nyilatkozott, hogy előreláthatólag kedden dönt a szövetség arról, hogy támogatják-e a PDL indítványát.

A kormány múlt heti ülésén fogadta el a kommunizmus idején államosított ingatlanokra vonatkozó új jogorvoslati törvénytervezetét, amelyet szerdán készül elfogadtatni a parlamenttel.

A tervezet értelmében Románia négy év múlva, részletekben kezd ismét kárpótlást fizetni azokért az elkobzott ingatlanokért, amelyeket nem lehet természetben visszaszolgáltatni. Továbbra is érvényben van, hogy a még létező, államosított ingatlanokat lehetőleg természetben adják vissza volt tulajdonosaiknak. Ha ez nem lehetséges, akkor az állam a jelenlegi piaci értéken állapítja meg az egykori ingatlanért járó kárpótlás értékét, amelyet azonban nem pénzben, hanem úgynevezett "árverési pontok" formájában fizetne ki.

Az árverési pontokat a kárpótolt személy más, az állam által áruba bocsátott ingatlanok megvásárlására használhatja fel, vagy megvárhatja, amíg azokat - 2017-től kezdődően, évenként legfeljebb 14 százalékos összeghatárig - az állam visszavásárolja. Ez azt jelenti, hogy a kormány a következő parlamenti ciklusra hárítaná a kárpótlás terhét, amely egyes becslések szerint akár 16 milliárd euróra is rúghat.(erdélyfm/mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS