2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A szülői kezdeményező csoport az RMDSZ-t okolja a Bernády-iskolanév kapcsán

2013. április 16. 16:06, utolsó frissítés: 16:06

Nyílt levélben válaszolt a marosvásárhelyi szülői akciócsoport a Maros megyei RMDSZ és a marosvásárhelyi RMDSZ elnökének múlt heti közleményére Bernády-ügyben. Az aláírók emlékeztetnek arra, hogy az iskolanévadás elsődleges és kizárólagos megszólítottja az ügy kezdete óta a „magyar közösség magát érdekvédelmi szervezetének tartott szövetsége, az RMDSZ. 2011 óta civil csoportunk által kérdőre és felelősségre vont személyek kizárólag az Önök érdekvédelmi szervezetének tagjai voltak, jelenleg is azok, és azok is maradnak. Hiszen önöknek számos elmulasztott politikai és erkölcsi kötelezettsége fűződik ahhoz, hogy a városban nincs egyetlenegy magyar nevű általános iskola sem (...) Következésképpen a marosvásárhelyi iskolaneveket nem a gonosz bukaresti román hatalom döntötte el, hanem ezek a városi, megyei RMDSZ által kinevezett hivatalnokok és helyi tanácsosok közreműködésével történtek”. A közlemény teljes szövege itt olvasható.

A Maros megyei RMDSZ és a marosvásárhelyi RMDSZ elnöke múlt heti közleményükben azt írták, hogy „olvasva a 2-es számú általános iskola átnevezését szorgalmazó szülői akciócsoport április 12-i állásfoglalását, melyben kizárólagosan az RMDSZ politikusait teszik felelőssé az átnevezés akadozása miatt, mindenekelőtt az a gyanú merül fel bennünk, hogy a tiszteletre méltó kezdeményezés szóvivői elhibázták a célpontot, nem azonosították pontosan a valódi ellenfélt!” Hozzátették: remélik, hogy azok a „mozgalmárok”, akik részt vettek az április 11-i marosvásárhelyi tanácsülésen, szem- és fültanúi lévén az USL egyes helyi politikusai által megjelenített merev, elutasító és sértő álláspontnak, most már tisztában vannak azzal, hogy nem az RMDSZ politikai akaratán múlik a mindnyájunk által óhajtott és támogatott átnevezés.

„Sőt, az ügy a láthatónál is sokkal összetettebb, hiszen azt is tudni kell, hogy az oktatási intézmények átszervezése rendjén olyan elképzelések is lábra kaptak, melyek következtében több marosvásárhelyi iskola nemcsak jogi identitását, de nevét is elveszítené, illetve a névadás esélyét is. Az RMDSZ-nek ezt a veszélyt is ki kell védni!” - fogalmaztak. Megjegyezték: ha ennek tudatában értelmezik újra az ügy történetének eddigi epizódjait, érthetővé válik két fontos szempont: „oktalanság diszkreditációval gyengíteni a politikai érdekvédelmet, lévén a legutóbbi választások alkalmával sem tudtuk megszerezni a helyi tanácstestületben bár az egyszerű többséget, ami valóban számon kérhető politikai tőkét szavatolna az RMDSZ-nek; és ugyanakkor világos, pontosan az előbbi felvetés okán, hogy mi, politikum és civilek, egymásra vagyunk utalva, csakis egymást kiegészítve tudunk eredményesek lenni!”

Az aláírók határozottan elutasították azt az állítást, mely szerint „az RMDSZ nem vállal politikai felelősséget a 2-es számú általános iskola átnevezéséért, hiszen az elmúlt időszakban sajnos bebizonyosodott, hogy nem elég sem a kisebbségi oktatásnak kedvező törvény, sem a tiszteletreméltó polgári kezdeményes ahhoz, hogy az iskola felvehesse a marosvásárhelyi magyar közösség által óhajtott Dr. Bernády György nevet. Az, hogy sikerült az iskola vezetőtanácsának összetételét úgy kialakítani, hogy a magyarok többségbe kerüljenek, megszületett az elnevezésre vonatkozó tanácsi határozat, mind az RMDSZ politikai küzdelmének az eredménye.

Az eljárás utolsó szakaszába értünk, hiszen már csak a prefektúra fennhatósága alá tartozó megyei névadó bizottság véleménye kell a procedúra lezárásához, vagyis a kormányzó párt, az USL megyei politikusain múlik, hogy mennyi időn belül fejeződik be a névadási eljárás. Amint erről meggyőződhettünk, a valódi ellenfél kákán a csomót is megkeresve késlelteti ezt a folyamatot. Azt is tudni kell, hogy a marosvásárhelyi iskolahálózatot csak azért nem véglegesítette a helyi tanács, mivel az RMDSZ frakciója elutasít minden olyan tervezetet, melyben a 2-es számú általános iskola nem Dr. Bernády György nevét viselő iskolaként van feltüntetve” - zárul a közlemény. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS