2020. június 5. péntekFatime
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egymilliárd márkáért adta el Ceauşescu a németeket

2013. április 29. 12:29, utolsó frissítés: 12:29

Az NSZK több mint egymilliárd márkát fizetett 1968 és 1989 között a Nicolae Ceauşescu vezette kommunista Romániának azért, hogy jóváhagyja az erdélyi szászok és a bánsági svábok kitelepedését – írta hétvégi számában a Jurnalul Național című lap a német közszolgálati rádió riportját ismertetve.

A második világháború után még 400 ezer német élt Romániában, akiket a kommunista rendszer Hitler szövetségeseinek tekintett, kifosztott, és elnyomott. Ceauşescu idején 225 ezer romániai német vándorolt ki az NSZK-ba, akiknek a szabadságáért a német állam fejpénzt fizetett – emlékeztettek a német rádióállomás összeállításában.

Csaknem 210 ezer romániai német kitelepedési engedélyének megszerzése Günther Hüsch ügyvéd érdeme, aki személyesen alkudozott értük a titkosszolgálattal, a Securitatéval – derült ki a riportból.

Az ügyvéd részleteket is közölt a titkos művelet tarifáiról. Az NSZK eleinte 1800 márkát fizetett minden háziasszonyért, kiskorúért, képesítés nélküli személyért, 5500-at minden egyetemistáért és csaknem 11 ezer márkát minden felsőfokú végzettségű kivándorlóért. 1970 után képesítéstől függetlenül mindenkiért 8000 márkát fizetettek. Ehhez még hozzáadódtak a Ceauşescunak küldött ajándékok.

"Vadászfegyvereket, töltényeket és messzelátókat küldtünk neki, de információt nem adtunk el a románoknak. A Securitatéval való együttműködés erre nem terjedt ki" – mondta Hüsch, aki bevallotta, hogy a hivatalos összegek mellett sokszor csúszópénzt is fizettek a Securitate embereinek és más közvetítőknek.

"A '80-as években mindenki menni akart. A németországi pénz jól jött a Ceauşescu-rezsimnek. Ceauşescunak mi csak egy valutatartalékot jelentettünk. Amikor kellett a pénz, útnak engedett egy népesebb német kontingenst, és behajtotta a pénzt Németországon" – idézte a cikk Eginald Schlattner írót, a Szeben megyei Veresmart evangélikus lelkészét.

A két világháború között körülbelül 800 ezer német élt Romániában. A többnyire evangélikus szászok ősei a mai Luxemburg és Belgium területéről több mint 800 éve jöttek Erdélybe, a katolikus svábokat a 18. században Mária Terézia telepítette a Bánságba.

A második világháború idején Antonescu megállapodott Hitlerrel abban, hogy a romániai németeket a Wehrmacht sorozza be: a túlélők közül sokan nem tértek haza. A Romániában maradottakat a kollektív bűnösség elve alapján a kommunisták Szibériába deportálták, vagy kényszerlakhelyre űzték. Így már az 1950-es évekre megfeleződött a romániai németek száma. Ezt követte a Ceauşescu-féle emberkereskedelem.

Ceauşescu bukásakor még negyedmillió német élt Romániában, azt követően azonban másfél év alatt több mint 120 ezren telepedtek ki. A 2001-es népszámláláskor 60 ezren vallották magukat németnek Romániában.

A 2011-es népszámláláson – az előzetes eredmények szerint – 27 ezer német anyanyelvű lakost írtak össze az országban. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS