2019. május 22. szerdaJúlia, Rita
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hivatali visszaéléssel vádolja Borboly Csabát a DNA

2013. május 13. 17:47, utolsó frissítés: 2013. május 14. 16:30

Hargita Megye Tanácsának elnökét, Borboly Csabát őrizetbe vette a korrupcióellenes ügyészség – jelentett be Elena Curcă, a DNA Maros megyei kirendeltségének vezetője. A DNA intézkedéséről egyelőre nem derültek ki részletek, a tisztviselő felesége, Borboly Melinda hétfőn délután sajtótájékoztatót tartott az ügyben a megyei tanács székháza előtt.

UPDATE 1: Információnk szerint a 131-es és 124-es megyei utak építésénél észlelt szabálytalanságok miatt hallgatták ki a tanácselnököt, és 24 órára őrizetbe vették.

UPDATE 2: Borboly Melinda ma délutáni sajtótájékoztatóján elmondta: férje ma reggel utazott Marosvásárhelyre, hogy nyilatkozatot tegyen a két megyei úttal kapcsolatos ügyben, és délben értesítette feleségét, hogy 24 órára bent tartják a DNA-nál.

Borboly Melinda a megyei tanács épülete előtt tartott sajtótájékoztatónBorboly Melinda a megyei tanács épülete előtt tartott sajtótájékoztatón

A két megyei útnál végzett munkálatokra kötött szerződésekben rendellenességeket tapasztalt a DNA, és azért vizsgálódnak a megyei tanács elnöke ellen, hogy miért nem ellenőrizte személyesen le a szerződések dokumentációját, mielőtt azokat aláírta 2010. decemberében. Borboly Melinda kiemelte: a szerződéseket férje előtt ellenjegyezte az aligazgató, a szerződésfelelős és az alelnök is.

Borboly Melinda szerint a DNA másik vádja, hogy Borboly miért tett feljelentést, amikor észrevette, hogy valami nincs rendben a papírokkal.

A DNA harmadik vádpontja az, hogy a tanácselnök koholt vádak alapján tett feljelentést.

Annyira elegem van, hogy azért, mert valaki megyei tanácselnök, a román média vagy a magyar média úgy kezeli, hogy egy gazember - nyilatkozta Borboly Melinda.UPDATE 3: Az RMDSZ elfogadhatatlannak véli, és nem tartja véletlennek, hogy az RMDSZ csíkszeredai kongresszusa előtt két héttel egy többéves ügyben kezdett nyomozni ismét a DNA - áll a szerkesztőségünkbe eljuttatott, Kelemen Hunor szövetségi elnök által jegyzett közleményben.

UPDATE 4: Hargita Megye Tanácsának sajtószolgálata szerkesztőségünkbe eljuttatott rövid közleményben tájékoztatott Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsa elnökének a DNA Marosvásárhelyi Területi Igazgatóság által a mai nap délutánján elrendelt 24 órás fogva tartásával kapcsolatosan. "A megyeelnök elleni büntetőeljárás hivatali visszaélés és okirat-hamisításra való felbujtás gyanúja miatt indult el. Az ügyészség azzal vádolja Borboly Csabát, hogy a megyei tanács útfelújításaival kapcsolatos, munkatársai által előterjesztett dokumentumokat úgy írt alá, hogy ezek a kifizetési dokumentációk hiányosak voltak" - közölte a sajtószolgálat.

UPDATE 5: Sergiu Bogdan, Borboly ügyvédje megkeresésünkre úgy nyilatkozott, nem kívánja kommentálni annak a lehetőségét, hogy a vádak alapján védence előzetes letartóztatásba kerülhet-e vagy sem. Viszont azt leszögezte, véleménye szerint a 24 órára sem kellett volna letartóztatni Borbolyt.

UPDATE 6: A DNA közlése szerint az ügyben három vádlott van: Borboly Csabán kívül Pálffy Domokos megyei tanácsos és üzletember illetve Csiszér Botond-Benedek, a megyei útügy ügyvezető igazgatója is vádlott.

UPDATE 7: Borboly Csaba ellen kétrendbeli vádat fogalmaztak meg közérdek ellen ismételten elkövetett hivatalbeli visszaélés, csúszópénz ismételt elfogadása, okirat-hamisításra való ismételt felbujtás, hamisításra való felbujtás, kétrendbeli hamisítás és koholt vádak alapján tett feljelentés miatt.

Pálffy Domokost, a Hargita Megyei Tanács tagját és a Stravia Group cég adminisztrátorát többek között folyamatos összeférhetetlenséggel vádolják: az ügyészek szerint Pálffy olyan kereskedelmi jellegű ügyleteket bonyolított le pénzszerzés vagy más jellegű javak megszerzése céljából saját maga vagy más személyek számára, amelyek összeférhetetlenek köztisztségével. Emellett dokumentumhamisításra való ismételt felbujtással és hamisításban való részességgel is vádolják.

Csiszér Botond-Benedeket, a Hargita Megyei Tanács alárendeltségébe tartozó Megyei Útügyi Igazgatóság vezérigazgatóját közérdek ellen ismételten elkövetett hivatalbeli visszaéléssel kapcsolatos bűnrészességgel, ismételten elkövetett hamisításra való felbujtással, hamisítással, és közérdek elleni hivatalbeli visszaélésre való felbujtással vádolják.

UPDATE 7: A DNA vádirata

A DNA hétfőn este honlapján közzétette Borboly Csaba ügyének vádiratát. Eszerint a megyei tanács elnökeként Borboly Csaba törvénytelenül és indokolatlanul rendelte el 2010 decemberében 1.888.914,20 lej elszámolását a SC Stravia Group Srl. részére megyeiút-felújítási munkálatokért. A kifizetés olyan körülmények között történt, hogy a közbeszerzési eljárást megnyerő cég árajánlata jóval magasabb volt a licitből kizárt cégénél, ugyanakkor a munkavezető nem értett egyet az összeg kifizetésével, és a kivitelező nem tartotta be az eredeti terveket az aszfalt vastagságát illetően, és nem létezett a projekt módosítására vonatkozó átirat.

A Hargita megyének okozott kárt 629.178,85 lejre becsülték a DNA ügyészei, és szerintük az üzletből ezzel megegyező haszna származott a SC Stravia Group Srl-nek.

2010. december 27-29. között a vádlott törvénytelenül és indokolatlanul rendelte el 672.051,59 lej kifizetését a SC Stravia Group Srl. számára, illetve 496.632,84 lej kifizetését a SC Bridge Road Construct Srl. számára, mindkét esetben nyersanyagok átvételéért. A DNA állítása szerint a Hargita Megyei Tanács által a két cégtől papíron átvett nyersanyagok nem léteztek, és a kifizetés annak ellenére történt meg december végén, hogy egyértelmű volt: a két cégnek nem áll elegendő idő rendelkezésére 2010. december 31-ig a szerződött munkálatok elvégzésére.

A DNA szerint a vádlottnak tudomása volt arról, hogy a nyersanyagok átadásáról készült jegyzőkönyveket meghamisították: korábbi dátumokat és nemlétező javakat tüntettek fel rajtuk, illetve igazolták, hogy az építkezési anyagok átadása és átvétele megtörtént.

A megyei tanács elnöki minőségében Borboly Csaba a 496.632,84 lej kifizetése után 2010. decembere és 2011. januárja között több ízben kérte a SC Bridge Construct Srl ügyvezetőjét egy közvetítőn keresztül, hogy szolgáltasson be 50.000 lejt a csíkszeredai Csíkért Egyesületnek.

A vád szerint, hogy a közérdek elleni hivatali visszaélés tényét álcázza, amelynek eredményeként a SC Stravia Group Srl részesült anyagi javakban, Borboly Csaba Csiszér Botond Benedeken és egy másik személyen keresztül meggyőzte a tervezőcég két képviselőjét hogy állítsanak ki két hamis iratot, amelyekkel a Hargita Megyei Számvevőszék ellenőrei előtt igazolni tudják a SC Stravia Group 2010 decemberi kiadásait.

2011 július 19-én a Hargita Megyei Számvevőszék által a Hargita Megyei Tanácshoz benyújtott igénylésre válaszolva Borboly az egyik hamisított okiratot jelölte meg, amelynek alapján 2010 decemberében a Stravia Group-nak a 1.888.914,20 lejt kifizette.

A DNA marosvásárhelyi területi szolgálata a 131-es megyei úttal kapcsolatban a Stravia és Bridge Road Consult cégekkel kötött szerződésről szóló, a munkálatok kivitelezésére, ezek ellenértékének a kifizetésére és szakvéleményezésére vonatkozó dokumentumokat igényelt Borbolytól. A tanácselnök 2012 október 16-i válaszában azt nyilatkozta, hogy a Stravia Group 2010-ben történt kifizetésekor a megyei tanácsot valaki egy hamisított dokumentum révén félrevezette.

A tanácselnök 2012. október 12-én feljelentést tett a Hargita Megyei Rendőrségen, amelyben az illető személyt csalással vádolta. Borboly nyilatkozata szerint az illető az útépítési munkálatok felügyelője keltezetlen jelentését olyan formában hamisította meg, hogy annak alapján lehetségessé váljon a Stravia Group kifizetése.

A DNA ügyészei szerint Borboly Csabát tevékenységében Csiszér Botond-Benedek segítette, aki 2010. decembere és 2011. decembere között a megyei útügyi igazgatóság vezetőjeként illegálisan nyilvánította kifizethetővé a Stravia Group és a Bridge Road Consult által kiállított számlákat. Továbbá megjegyzik, ugyancsak Csiszér írta alá azt a hamis okiratot, amely szerint a Hargita Megyei Tanács bizonyos mennyiségű építőanyagot vett át a két cégtől, azonban ezek az építőanyagok abban a pillanatban nem léteztek.

A Hargita megyei tanács tagjaként 2008 és 2012 között Pálffy Domokos összeférhetetlenségbe került, hiszen a megyei éves költségvetéseknek az útjavítások és korszerűsítések költségvetéseiről is rendelkező éves költségvetések megszavazásában vett részt, úgy, hogy az útjavítási szerződések egy részében az általa adminisztrált cégen keresztül személyesen és a részvényeket birtokló testvére révén volt érdekelt.

Így saját maga és testvére számára összesen 25.351.090 lejre tett szert, ez az összeg a 2008 és 2012 között elnyert 40 szerződés értékét teszi ki. Ezek a kereskedelmi ügyletek lebonyolítása során a Stravia Group céget vezette, ez a tevékenység pedig összeférhetetlen a megyei tanácsban kifejtett tevékenységével.

2012 áprilisában rávett valakit több olyan okirat kiállítására, amelyeknek alapján ki lehetett bocsátani egy technikai szakvéleményezést. A szakvéleményezés célja annak a számvevőszék által megállapított kárnak a csökkentése volt, amely 2012 márciusában a Hargita Megyei Tanácsot érte a Stravia Groupnak illegálisan kifizetett összegek miatt.

Az ügyészek a kárt 1.796.863,28 lejre becsülték. A kárt egyrészt a fiktív építőanyag ellenértéke képezi, amelyet az építőcégek úgymond átadtak a Hargita Megyei Tanácsnak, másrészt pedig az az összeg, amely a versenytárgyaláson résztvevő egyéb cégek jóval alacsonyabb értékű ajánlata és a licitet ténylegesen megnyerő, ám magasabb értékű ajánlatot benyújtó cégek árajánlata között megfigyelhető.

Az eljárás során a korrupcióellenes ügyészek ismertették a három személlyel az ellenük felhozott vádakat, és elrendelték 24 órára szóló őrizetbe vételüket. A DNA a Marosvásárhelyi Fellebbviteli Bíróságnak a vádlottak 29 napra szóló előzetes letartóztatás elrendelését javasolja. Az ügyben más, az ügyészség közleményében meg nem nevezett személyek ellen is folyik eljárás.

A korrupcióellenes ügyészség hangsúlyozza, annak ellenére, hogy a bűnvádi eljárás beindult, a vádlottakat megilleti az ártatlanság vélelme.

(realitatea, mediafax, hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS