2020. február 28. péntekElemér
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Eggyel kevesebb szenátora lehet az RMDSZ-nek

2013. május 16. 13:37, utolsó frissítés: 13:43

Ha a kormány rövid időn belül kiírja az időközi választásokat, az RMDSZ nem veszíti el azt a szenátusi helyet, amely Olosz Gergely lemondása nyomán megüresedett. Amennyiben a törvényhozók jogállásáról szóló törvény a választás kiírása előtt lép érvénybe, akkor már nem választhatnak új szenátort a 2-es számú Kovászna megyei választókerületben: a törvényhozók jogállásáról szóló törvény ugyanis azt írja elő, hogy ha egy választókerületből - közvetlen választás és szavazat-visszaosztás esetén - két jelölt is bejut, egyikük lemondása esetén nem kell újabb választást kiírni, hiszen a választókerület lakossága nem marad képviselet nélkül.

Éppen ez az eset áll fenn Olosz választókerületében, hiszen itt nemcsak ő, hanem a PNL-s Marius Obreja is mandátumot nyert. Traian Băsescu nem értett egyet a törvényhozói státus törvénye bizonyos előírásaival, ezért a kihirdetése helyett az Alkotmánybíróságra küldte felülbírálásra. A taláros testület május 29-én dönt az ügyben, a döntés függvényében a törvényt vagy módosítják, vagy pedig az államfő kihirdeti.

A jelenleg érvényben levő jogszabályok szerint nincs akadálya annak, hogy Olosz Gergely lemondása nyomán időközi választásokat írjanak ki a Kovászna megyei 2-es számú szenátori választókerületben. Olosz Gergely hétfőn jelentette be, lemond a szenátori tisztségéről, döntését azzal indokolva, hogy az elmúlt időszakban lejárató kampány indult ellene, amely azonban az RMDSZ-t célozza.

Pataki Csaba, az RMDSZ szenátusi frakciójának titkára megkeresésünkre elmondta, záros határidőn belül ki kellene írnia a kormánynak az időközi választásokat, hiszen nemcsak az Olosz helye üresedett meg a választásokat követően, több ilyen esetre is van példa a parlamentben. A kormánynak pedig nem kell megvárnia azt, hogy a törvényhozók jogállásáról szóló törvény életbe lépjen, kiírhatja az időközi választásokat, így nem sérül a reprezentativitás elve.

Felvetésünkre, mely szerint Olosz választókerületének Obreja személyében van képviselete a felsőházban, Pataki úgy válaszolt, Obreja bejutása a választási törvény egy furcsaságának tudható be, amit egy vegyes választási rendszer - listás és egyéni választókerületes - válthatott volna ki.

Pataki szerint demokratikus elvek sérülnek, ha az Olosz által többségi szavazattal megnyert választókerület lakosságát egy olyan személy képviseli, aki a szavazat-visszaosztás révén jutott parlamenti mandátumhoz. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS