2020. április 2. csütörtökÁron
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A legeltetési törvényekről egyeztettek Tánczos Barna kezdeményezésére

2013. május 16. 15:20, utolsó frissítés: 15:20

A csíkszeredai megyeháza amfiteátrumában Tánczos Barna szenátor kezdeményezésére, Hargita Megye Tanácsa szervezésében szerdán, május 15-én konzultációt tartottak a legeltetési törvényekről. Az eseményre Hargita megyei polgármesterek, alpolgármesterek, közbirtokosságok képviselői, gazdák érkeztek. Tánczos Barna szenátor mellett jelen volt Korodi Attila képviselő, Birtalan József, Hargita Megye Tanácsának alelnöke, Becze István megyei tanácsos és Haschi András, a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) megyei vezetője.

Elsőként Birtalan József köszönte meg mindenkinek a jelenlétét, fontos találkozónak nevezve az eseményt. Mint mondta, olyan jogszabálymósodítás került terítékre, amely minden gazdát, termelőt érinthet, továbbá azokat, akik megújuló energiát termelő parkokban gondolkodnak, illetve a turizmusban tevékenykedőket.

Tánczos Barna beszélgetésre, vitára hívta a jelenlevőket, mint mondta, egy irodában megalkotott kormányrendelet olyan kényszerhelyzetet teremthet, amelyet helyi kezdeményezésre megszületett módosítással lehet javítani. Ezt erősítette meg Korodi Attila is. A rendelkezés merev, finomítani kell rajta, hogy a fejlesztéseket tudja szolgálni, fogalmazott a szenátor. Becze István hozzátette: a szabályok engedékenyebbek kell legyenek a beruházásokkal szemben, amelyek fontosak a fejlesztés, a munkahelyteremtés szempontjából, ezeket segíteni, nem pedig botlasztani kell.

A legelőgazdálkodás kapcsán Tánczos Barna elmondta, hogy Becze Istvánnal terveznek egy konferenciasorozatot a témában, meglátásuk szerint erre nagyobb hangsúlyt kellene fektetni.

2014-ig lesznek területalapú támogatások, illetve résztámogatások gépek vásárlására – ismertette a lehetőségeket Haschi András.

Számos javaslat elhangzott a legeltetési törvényekről és az önkormányzatok szerepéről ezek betartatásában, végül Tánczos Barna összegezte az elhangzottakat. A tulajdonos jogaira garanciát kell biztosítani, a legeltetést helyi szinten kell megoldani, ehhez pedig az önkormányzatoknak eszközre van szükségük, hogy a helyi szabályt meghozhassák és betartását ellenőrizhessék, fogalmazták meg a legfontosabbakat a jelenlevők.

A Hargita-hegységre kiterjedő fejlesztéseket (például sípálya) össze kell hangolni, erre irányul a vonatkozó projekt, ismertette Becze István. Ennek esetében fontos a területek karbantartása, illetve hogy a jogszabályok lehetőséget biztosítsanak ezek átminősítésére.

A javaslatokat az illetékesek felterjesztik a szakbizottságokhoz, a gazdákat továbbra is folyamatosan tájékoztatják az elöljárók – hangzott el a szerdai találkozó befejezéseként. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS