2019. május 27. hétfőHella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kolozsvár: élőlánccal tiltakoztak a kétágú templom mellé tervezett sportkomplexum megépítése ellen

2013. május 27. 09:32, utolsó frissítés: 09:49

Kolozsváron mintegy félezer ember vont élőláncot vasárnap délután az alsóvárosi "kétágú" református templom köré, tiltakozásul a műemléképület közvetlen szomszédságába tervezett sportkomplexum megépítése ellen. A tiltakozáson a református, az evangélikus, az unitárius és a román görög-katolikus egyház képviselői és az építkezést korábban negatívan véleményező kolozsvári Térségi Műemlékvédelmi Bizottság képviselője szólaltak fel.

<i>Fotó: Agnus Rádió/Kiss Gábor</i>Fotó: Agnus Rádió/Kiss Gábor

A tiltakozók által elfogadott petíció szerint a tervezett sportkomplexum "a félrevezetésre, a hazugságra, a hatalmi erőszakra készül felépülni". A Kató Béla református püspök által felolvasott petícióban "jó belátást" kértek Istentől a város és az ország elöljáróinak a helyzet orvoslásához.

Virgil Pop, a műemlékvédelmi bizottság titkára elmondta, a kulturális tárca és a kolozsvári polgármesteri hivatal a törvények durva megszegésével engedélyezte az építkezés elkezdését. Hozzátette, a kialakult helyzet azért különös, mert nem magánbefektetők haszonszerzés céljával elkövetett törvénysértéséről, hanem közhivatalok "butaságból" elkövetett törvényszegéséről van szó.

A helyzetet ismertető Bányai József ügyvéd, az egyházközség presbitere elmondta, az elkezdett építkezés ma már nemcsak a templom látványát, hanem a műemléképület állagát is veszélyezteti.

A Kolozs Megyei Tanfelügyelőség és a Viitorul Sportklub a templom mögött egy olyan közel félhektáros telket készül teljesen beépíteni, amelyet 1964-ben egy kikényszerített adománylevéllel vett el az állam a református egyháztól. 1989 után az egyház peres úton próbálta visszaszerezni korábbi tulajdonát, a pert azonban jogerősen elvesztette.

A templom kereszthajójától mintegy tíz méterre épülő modern sportcsarnok és tanfelügyelőségi épület a tervek szerint mintegy húszméteres magasságig, a műemléktemplom ereszéig emelkedik majd a magasba. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS