2020. január 24. péntekTimót
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Cseke: aggályos az elektronikus személyi és az egészségügyi kártyák összevonása

2013. június 27. 08:49, utolsó frissítés: 09:36

Nagy vitát kavart az elektronikus személyi igazolványok kibocsájtására vonatkozó kormányzati rendelet elfogadása, melynek értelmében összevonnák az egészségügyi kártyák és az elektronikus személyi igazolványok kibocsájtását - fejtette ki Cseke Attila a Képviselőházban lezárult végszavazást követően.

Az RMDSZ közleménye szerint Cseke elmondta, hogy a kormány javaslata alapján az elektronikus személyi igazolvány tartalmazni fogja az állampolgárok egészségügyi kártyáján szereplő információkat is. A képviselő szerint ez több szempontból aggályos, mivel az állampolgárok egészségügyi adatai szakmailag titkosak és az egészségügyi rendszerben kell maradjanak. "Komoly személyiségi jogok sérülhetnek, ha bármilyen rést nyitunk az egészségügyi rendszerben és lehetőséget biztosítunk arra, hogy bármilyen más külső faktor betekintést nyerjen egy egyén egészségügyi adataiba” - mondta Cseke.

Ismertetése szerint az EU-ban csupán Portugália alkalmazza ezt a rendszert, és nem nevezhető sikeresnek. Az RMDSZ képviselőházi frakciója nem szavazta meg a kormány rendeletét, mivel nem ért egyet a két rendszer összehangolásával és "elfogadhatatlannak tartja, hogy egy egyén egészségügyi adatai elérhetőek legyenek más rendszerek számára egyaránt, legyen az akár a Belügyminisztérium informatikai rendszere is". (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS