2020. július 7. keddApollónia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem veszélyes a környezetre a Schweighofer-beruházás a megyei környezetvédelmi ügynökség szerint

2013. július 23. 09:14, utolsó frissítés: 09:15

Nem jelent veszélyt a környezetre a Holzindustrie Schweighofer Rétyre tervezett fafeldolgozó üzeme – állapította meg a Kovászna Megyei Környezetvédelmi Ügynökség (APM). A szakhatóság közvitára bocsátotta azt a stratégiai környezetvizsgálati tanulmányt, amit az osztrák beruházó tervei alapján végeztek el - írja a Székely Hírmondó.

Az APM kimutatása szerint a beruházás megváltoztatja a természeti körülményeket, de nem veszélyezteti a környezetében lévő három Natura 2000-es terület ökológiai egyensúlyát. A dokumentum egyenként elemzi a gyárban alkalmazott gépek, technikák zajszintjét, és megállapítja, hogy ezek elég távol esnek a környező épületektől ahhoz, hogy ne zavarják az ott élők életét. Az integrált hulladékgazdálkodás szavatolja, hogy ne történjen környezetszennyezés. A felhasznált vizet tisztítják, ülepítik, és a Besenyő-patakba vezetik, amelynek medrét szabályozzák, így csökken az árvízveszély Rétyen – fogalmaz a jelentés. A 67,6 hektáros, részben használt földterület lebetonozása némiképpen csökkenti a biodiverzitást, de egyéb káros hatása nincs.

A környezetvédelmi ügynökség augusztus 22-én közmeghallgatást szervez Rétyen. Itt minden érintett és érdeklődő megfogalmazhatja esetleges fenntartásait a beruházással kapcsolatosan.

– Ha a szakemberek azt mondják, hogy az egészségre és a környezetre nem káros a létesítmény, és a helyiek is akarják, akkor nem látom, mi akadálya lenne az üzem megépítésének – kommentálta Tamás Sándor megyetanácselnök a fejleményeket. (székely hírmondó)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS