2019. július 18. csütörtökFrigyes
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Belehajtottak Maros megyében Orbán Viktor hivatalos konvojába

2013. július 26. 17:38, utolsó frissítés: 2013. július 27. 14:09

Baleset érte a bálványosi nyári szabadegyetem felé az Orbán Viktort kísérő konvoj egyik autóját Kelementelke és Gyulakuta között, de a miniszterelnököt szállító kocsi nem érintett a balesetben.

A konvoj román rendőri felvezetéssel haladt Tusnádfürdő felé, és az érintett autóban Zsigmond Barna Pál csíkszeredai főkonzul, a helyettese és a Miniszterelnökség három munkatársa utazott, őket kórházba vitték. Mivel a konvoj román rendőri felvezetéssel haladt, és a helyszínelést a román rendőrök végezték, a történtekről részletes tájékoztatást a román rendőrség tud adni.

Lapértesülések szerint egy szemből közlekedő személygépkocsi belehajtott a hivatalos konvojba. A balesetnek egy halálos áldozata is van.

Magyarország miniszterelnökének a mai napon Tusnádon kellett volna találkoznia Kelemen Hunorral, az RMDSZ elnökével, szombaton pedig a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban tart előadást.

UPDATE: Tudósítónk úgy értesült, a szembejövő forgalmat leállították a konvoj zavartalan elhaladása érdekében, de egy figyelmetlenül vezető sofőr belecsúszott az előtte álló autóba, és kilökte azt a konvoj elé. Az autó a konvojban haladó mikrobusszal ütközött, amelyben többek között a csíkszeredai főkonzul is utazott. Az ütközés következtében a személygépkocsi sofőrje életét vesztette, és a mikrobusz több utasa is megsérült.

UPDATE: Szabályosan közlekedett a magyar főkonzulátus járműve, amely pénteken balesetet szenvedett Maros megyében - jelentette ki Marian Bobei, a Maros megyei rendőrség szóvivője.

Bobei a közszolgálati rádiónak elmondta, a balesetet a szembejövő sávból áthajtó gépkocsi okozta, amelynek vezetője szabálytalanul akart előzni.

A rendőrség útinform szolgálata arról adott hírt, hogy a balesetben öt autó is érintett volt. A rendőrség szerint azonban egyik jármű sem volt része a magyar miniszterelnök konvojának.

Havasi Bertalan, a magyar kormányfő sajtófőnöke ugyanakkor azt mondta az MTI-nek, hogy fenntartja korábbi nyilatkozatát, miszerint a baleset a miniszterelnöki konvoj egyik autóját érintette. A járműben a csíkszeredai főkonzul és helyettese, valamint a Miniszterelnökség három munkatársa utazott. Őket kórházba szállították.

A szembejövő sávból áthajtó autó sofőrje elhunyt - erősítette meg Cristian Boeriu, a marosvásárhelyi SMURD vezetője, aki azt is elmondta, hogy a mikrobuszban utazó hat személy csak könnyebb sérüléseket szenvedett.

UPDATE: Rendőrségi közlések alapján a Mediafax hírügynökség is úgy tudja, hogy a balesetben érintett mikrobusz nem volt része a hivatalos konvojnak, hanem csak a mögött haladt, viszont diplomáciai rendszámmal rendelkező autóról van szó.

UPDATE, 14:10; 27.07.2013:Mivel a baleset körülményeivel kapcsolatban több verzió is napvilágot látott, a Maros megyei rendőrség vezetőjét, Marian Bobeit kértük meg, foglalja össze a Transindexnek, amit tudni lehet az ügyről. A magyar miniszterelnökség Szováta fele tartó hivatalos konvoja előtt haladó rendőrautó felszólította a Szováta felől érkező forgalomban résztvevő járművek vezetőit, hogy húzódjanak ki az út szélére, és álljanak meg. Egy Skoda márkájú személygépkocsi nem követte az utasításokat, hanem szabálytalanul előzni próbált, és előbb az előtte szabályosan álló gépkocsikkal koccant, majd frontálian ütközött a szemből szabályosan közlekedő konzulátusi mikrobusszal. Bobei megerősítette: a mikrobusz nem volt a hivatalos konvoj része, hanem azt követte.

A rendőrségi vezető azt is megerősítette, hogy a balesetnek egy halottja – a szabálytalanul közlekedő gépkocsi vezetője – és hat könnyebb sérültje – a mikrobusz utasai – van. A többi három, a balesetben érintett gépkocsi utasainak nem esett bántódása.

Kérdésünkre, hogy mi lehetett az oka annak, hogy a balesetet okozó személygépkocsi nem állt meg, Marian Bobei azt válaszolta: jelenleg zajlik a baleset kivizsgálása és okának feltárása. (mti, hírszerk., citynews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS