2020. július 12. vasárnapIzabella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bogdan Diaconu: az alapítványok támogatását is be kellene tiltani a pártfinanszírozási törvényben

2013. augusztus 01. 16:33, utolsó frissítés: 16:33

A kormány bátorítja a bújtatott külföldi pártfinanszírozás betiltását: így értelmezte szerdai közleményében Bogdan Diaconu szociáldemokrata képviselő azt, hogy a párttörvény módosítására tett önálló képviselői indítványával kapcsolatban a kormány nem foglalt állást, hanem a parlamentre bízta a döntést.

Diaconu azzal egészítené ki a párttörvényt, hogy nemcsak a pártoknak tilos külföldi adományokat elfogadniuk, hanem azoknak a civil szervezeteknek is, amelyek kapcsolatban állnak a politikai pártokkal, és amelyek vezetőségében párttisztséget betöltő személyek vesznek részt. A külföldi adományok elfogadásának tilalmát politikai pártok vezetésében szerepet vállaló magánszemélyekre is kiterjesztené.

A szociáldemokrata képviselő szerdán közzétett közleményében "Tőkés László európai parlamenti képviselő közismert esetére" hivatkozva indokolta kezdeményezését, azt állítván, hogy az EP-képviselő 3 millió eurónyi támogatást kapott magyar állami cégektől a hozzá közel álló alapítványokon keresztül. Diaconu szerint ennek eredménye, hogy elszaporodtak a román államiság elleni támadások.

A képviselői törvénykezdeményezések a kormány véleményezése után kerülnek a parlament elé. A keddi kormányülés napirendjén szereplő 18 tervezet közül 17-nek az elutasítását javasolta a kabinet, egyedül Diaconu módosító indítványa részesült semleges véleményezésben.

Bogdan Diaconu rendszeresen publikálja a magyarság képviselőit támadó írásait az Adevarul című liberális kötődésű lap elektronikus kiadásában, képviselővé választása előtt pedig azért bírságolta meg a diszkriminációellenes hatóság, mert a csíkszeredai Márton Áron főgimnázium homlokzatán restaurált magyar címert egy zsidó iskolára festett horogkereszthez hasonlította. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS