2020. február 28. péntekElemér
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Lesújtó véleményt közölt Olosz Gergelyről az őt elítélő bíró

2013. augusztus 05. 22:24, utolsó frissítés: 22:24

Lesújtó véleményt közölt Olosz Gergelyről, az RMDSZ volt szenátoráról az a bíró, aki egy korrupciós perben első fokon hét év börtönbüntetéssel sújtotta.

Az ítélet indoklásából a Mediafax hírügynökség közölt hétfőn hosszú részleteket. A bukaresti törvényszék bírája úgy ítélte meg, hogy Olosz Gergelyt gyakorlatilag "falhoz állították" a másod- és harmadrendű vádlottak, akik beismerő vallomást tettek. Olosz az időhúzás taktikájával próbált élni, azt remélvén, hogy időközben életbe lép az új büntető törvénykönyv, amely alapján enyhébb büntetésre számíthatott volna.

A bírói indoklás szerint Olosz Gergely "fittyet hányt annak a közösségnek az érdekeire, amely a magas tisztségbe juttatta, s azt úgy értelmezte: gyorsan és hatékonyan kell lépnie azért, hogy tisztességtelen eszközökkel olyan óriási összegekhez jusson, amelyekről az adófizetők többsége nem is álmodik."

A bukaresti törvényszék július 17-én ítélte első fokon hét év letöltendő börtönbüntetésre Olosz Gergelyt, akit többrendbeli befolyással való üzérkedésben találtak vétkesnek. A vádhatóság szerint 2010-ben - amikor Olosz parlamenti honatya volt - négy vállalkozó lefizette, hogy különböző szerződésekhez juttassa cégeiket, kihasználva azt, hogy Olosz 2007 és 2008 között a román energiaár-szabályozó hatóság elnöki tisztségét töltötte be. A vádirat szerint Olosz Gergely összesen félmillió eurónak megfelelő jogtalan anyagi haszonban részesült különböző formákban.

Olosz Gergely 2011 elején megpályázta az RMDSZ elnöki tisztségét, a versenyben azonban alulmaradt Kelemen Hunorral szemben. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS