2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Székely Nemzeti Múzeum: a régészek csak figyelemmel kísérik a rétyi munkálatokat

2013. augusztus 08. 11:57, utolsó frissítés: 11:57

A romániai magyar, nyomtatott és elektronikus sajtóban az elmúlt hónapok során több ízben is napvilágot látott az a hír, hogy a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum régészeti ásatást folytat a Réty határába tervezett faipari beruházás helyszínén. A hír gyakran éles kritikát, a múzeummal szembeni ellenérzést váltott ki a beruházást ellenző újságírók, környezetvédők, civil szervezetek körében - áll a múzeum közleményében.

A Székely Nemzeti Múzeum pontosít: a rétyi fűrészüzem területén nem folytat régészeti ásatást, a múzeum munkatársai mindössze szakmai felügyeletet végeznek a helyszínen. A szaknyelvben régészeti felügyeletnek (supraveghere arheologică) nevezett eljárás során a régészek figyelemmel kísérik az építkezést megelőző földmunkát, a termőtalaj gépi erővel történő eltávolítását. Munkájukat a Kovászna Megyei Művelődési és Műemlékvédelmi Igazgatóság megbízásából, az építkezést tervező céggel kötött szerződés, illetve a Kulturális Minisztérium által kibocsátott engedély értelmében végzik.

A 43/2000-es, a régészeti lelőhelyek védelmére vonatkozó kormányrendelet alapján régészeti ásatást csak abban az esetben kell végezni, ha a földmunkák során új, addig ismeretlen régészeti lelőhely nyomai látnak napvilágot. Erre utaló jeleket azonban a múzeum régészei egyelőre nem találtak. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS