2020. március 29. vasárnapAuguszta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ponta megvonná a kommunista pribékek nyugdíját

2013. augusztus 15. 10:43, utolsó frissítés: 10:43

Megvonná a kommunista hatalom elnyomó gépezetéhez tartozó személyek nyugdíját Victor Ponta miniszterelnök, aki jogi megoldást kért az igazságügyi minisztertől a kérdés rendezésére.

A szociáldemokrata miniszterelnök a kormány szerdai ülésén jelentette ki, hogy egyetért a "kommunista pribékek"" öregségi járandóságának a megvonásával, de ezt csak törvényes keretek között tehetik meg.

Ponta arra kérte az igazságügyi minisztert, hogy az alkotmánybírósággal és a legfelső bírósággal is konzultáljon az ügyben. Mint mondta, "jogi segítséget" jelentene a kormánynak, ha az ügyészség eljárást indítana a szóban forgó személyek ellen.

"Felelősséget vállalok a kormány nevében, hogy felfüggesztjük a kommunista pribékek nyugdíjának folyósítását, ha az ügyészség büntetőjogi vizsgálatot indít ellenük, egészen addig, amíg a per lezárul" - jelentette ki a miniszterelnök. Hozzátette, hogy az érintettek vélhetően beperelik a kormányt, ezért van szükség a megfelelő jogi eszköz megtalálására.

Ponta utalt politikai ellenfelére, Traian Basescu államfőre is, aki 2006-ban elítélte a kommunizmust. A miniszterelnök szerint azok, akik elítélték a kommunizmust, az akkori hatalom pribékjeit békén hagyták, és ez utóbbiak most nagyon jól élnek.

"Mi, akik fiatalok voltunk 1989-ben, nem voltunk tagjai az akkori rendszernek, ezért meghozhatjuk ezt az intézkedést" - érvelt Victor Ponta. A miniszterelnök már egy keddi televíziós műsorban is állást foglalt a kérdésben, és kijelentette, a kormány vállalja annak kockázatát, hogy csökkentse a kommunista pribékek nyugdíját.

Július végén a katonai ügyészségen tett feljelentést a kommunista múlt tanulmányozásával foglalkozó kormányzati intézmény (Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc) egy volt börtönparancsnok ellen, akinek parancsára kutatók szerint 1956 és 1963 között számos politikai foglyot kegyetlenül megkínoztak.

Alexandru Visinescu a hírhedt Ramnicu Sarat-i börtönt irányította, ahol gyakorlatilag minden politikai foglyot testi és lelki kínzásnak vetettek alá utasításai alapján - állítják kutatók. A román média szerint Visinescu öregségi járandósága csaknem a hatszorosa a romániai átlagnyugdíjnak. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS