2020. július 12. vasárnapIzabella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Adevarul: Romániát Oroszország mellé helyezné a civil szervezetek külföldi finanszírozásának tiltása

2013. augusztus 19. 16:10, utolsó frissítés: 16:10

A romániai civil szervezetek külföldi finanszírozásának betiltása Romániát Oroszország mellé helyezné - írta hétfőn az Adevărul napilap annak kapcsán, hogy egy törvénytervezet szerint a pártok külföldi finanszírozásának tilalmát a civil szervezetekre is kiterjesztenék.

Ioana Lupea publicista a liberális napilapban közölt véleménycikkében arról ír, hogy Bogdan Diaconu, a román Szociáldemokrata Párt (PSD) egyik szélsőségesen nacionalista parlamenti képviselője úgy módosítaná a párttörvényt, hogy Romániában ne csak pártok, hanem civil szervezetek se kaphassanak külföldi anyagi támogatást. A publicista szerint hasonló jogszabályt csak Oroszországban fogadtak el.

A képviselő korábban azzal indokolta javaslatát, hogy szerinte "Tőkés László európai parlamenti képviselő 3 millió euró támogatást kapott a hozzá közel álló alapítványokon keresztül, és ezért szaporodtak el a román államiság elleni támadások".

Lupea szerint a nacionalizmus vizén evező Diaconu "harciaskodó" lépése váratlan helyen fog csattani, hiszen elsősorban saját főnökének, Victor Ponta miniszterelnöknek Berlinhez fűződő érdekeit fogja sérteni a törvény, ha megszavazza a parlament. A szerző szerint ugyanis a jogszabály a román pártokhoz kötődő németországi alapítványokat egyaránt kedvezőtlenül érinthet. Ez utóbbiak közül példaként említette a Romániában is kirendeltséget működtető Konrad Adenauer, Hanns Seidel vagy a Friedrich Ebert alapítványt.

Lupea szerint ez utóbbiaknak jelentős szerepük volt abban, hogy Angela Merkel német kancellár az idén fogadta Berlinben Pontát, miután tavaly nyáron megromlott Románia és Németország viszonya a politikus által irányított szociálliberálisoknak Traian Basescu államfő leváltására tett kísérlete miatt.

"Egy ilyen törvényt nem lehet elfogadni egy nyílt és demokratikus társadalomban" - állapította meg Lupea. (mti/adevărul)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS