2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Indigo csoport: nem megváltóként jön Rétyre a Schweighofer

2013. augusztus 24. 10:51, utolsó frissítés: 10:54

Közleményben vonja le a csütörtök este Rétyen, a Schweighofer-beruházás kapcsán lezajlott közmeghallgatás következtetéseit Bereczki Kinga, a civilekből álló Indigo csoport részéről.

Bereczki közleményében arról tájékoztat, hogy a közmeghallgatáson egyértelműen fény derült arra, hogy a fűrésztelep létesítése számos kárt okoz mind környezetvédelmi, mind infrastrukturális, mind társadalmi-kulturális szempontból a közösségnek.

Például az is kiderült, hogy a befektető a fűrészüzem kapujában vásárolja a fát, vagyis nem vállal felelősséget a szállító járművek okozta kárért. "Azaz a tönkretett utak, a szállítási útvonalak mellet tönkremenő ingatlanok mind, mind nem a befektető felelőssége" - áll a közleményben.

A közlemény szerint a befektető a gazdasági fejlesztést fontosabbnak tartja a helyi történelmi-vallási értékeknél: "Az Óriáspince-tető szerintük nem korlátozhatja a gazdasági fejlesztést, mert az fontosabb, mint a hely „búcsújáró” és kulturális jellege" - emeli ki Bereczki a közleményében.

Szerinte a befektető nincs tekintettel a helyi természeti értékekre, a
beruházás 2-10 kilométeres körzetében levő 3 Natura 2000 terület,
valamint a Rétyi Nyír Természetvédelmi terület számára kikerülendő témakör.

Bereczki szóvá teszi azt is, hogy lesz környezetszennyezés, hiszen a befektető erről úgy nyilatkozott, hogy a várható szennyeződés a törvény által előírt határ alatt lesz.

"A lényeg: most már hivatalosan is megnyilvánult az, amit eddig leplezni igyekeztek: a befektető nem megváltóként jön a térségbe, hanem a minél nagyobb haszonszerzésért. Magának. Érzéketlenül és kíméletlenül a helyi közösséggel szemben. Ez lenne az a sokat hangoztatott gazdasági fejlődés és haladás a korral? Köszönjük, ebből nem kérünk" - zárja közleményét Bereczki Kinga. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS