2020. március 29. vasárnapAuguszta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Eljárás indul Alexandru Visinescu volt kommunista börtönparancsnok ellen

2013. szeptember 03. 13:51, utolsó frissítés: 13:51

Népirtás gyanújával bűnvádi eljárást indított a legfőbb ügyészség Alexandru Vișinescu volt kommunista börtönparancsnok ellen - közölte kedden a vádhatóság.

A vádhatóság közleménye szerint Visinescu 1956 és 1963 között a hírhedt Râmnicu Sărat-i börtön parancsnoka volt, ahol a politikai foglyoknak olyan létfeltételeket biztosítottak, illetve olyan bánásmódban részesítették őket, ami a fizikai megsemmisítésükre irányult.

2006-ban Traian Băsescu államfő elítélte a kommunizmust, mint gyilkos és törvénytelen rendszert, de a kommunista hatalmat kiszolgáló politikai rendőrség és az elnyomó apparátus tagjainak a felelősségre vonása nem történt meg. Vișinescu az első ilyen személy, aki ellen az ügyészség nyomozást indított.

A gyanúsítottat kedden idézték be az ügyészségre, ahol közölték vele a nyomozás megkezdését. A 88 éves férfi egyik hozzátartozóját idézte a Mediafax hírügynökség, amely úgy tudja, hogy Visineșcu rosszul lett, de végül a saját lábán hagyta el az épületet. A múlt héten tanúként hallgatták ki Valentin Cristeát, akit szintén a Râmnicu Sărat-i börtönben tartottak fogva, s a volt politikai foglyok közül az egyetlen, aki még él.

Visinescu ellen a Kommunizmus Bűneit Vizsgáló és a Román Száműzöttek Emlékét Ápoló Intézet (IICCMER) tett feljelentést július végén. Az intézet őt tekinti felelősnek a Nemzeti Parasztpárt több vezető politikusának haláláért, köztük Ion Mihalache volt miniszter elhunytáért, aki a börtönben vesztette életét.

Az IICCMER összesen 35 személy ellen tett feljelentést, akik különböző funkciókban voltak 1950 és 1964 között a börtönigazgatóságnál. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS