2020. január 26. vasárnapVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Történelmi központokat korszerűsítene Cseke Attila

2013. szeptember 03. 17:15, utolsó frissítés: 17:15

Erdély és Románia számos városának történelmi központjait korszerűsítené Cseke Attila Bihar megyei RMDSZ-es parlamenti képviselő benyújtott törvénymódosító indítványa, amely egy olyan finanszírozási programot indítana be, amely a belvárosok épületeinek felújítását célozná.

A 28/2013-as sürgősségi kormányrendelet, amely a helyi fejlesztéseket szabályozó országos programokat hagyta jóvá, kiegészítéseként megfogalmazott törvényjavaslat azon műemlék-épületek felújítását célozza, amelyek magán vagy önkormányzati tulajdonában vannak.

Cseke Attila elmondta, hogy hasonló kérelemmel fordult tavaly a Fejlesztési Minisztériumhoz, hogy anyagi támogatást nyújtó országos programot vezessen be, de mivel ez nem történt meg, szükségesnek tartotta a törvénymódosító javaslat mielőbbi megfogalmazást.

Cseke szerint a nagy hagyománnyal rendelkező történelmi városközpontok műemléképületeinek felújítása nincs megoldva, mindez turisztikai, városfejlesztési és nem utolsó sorban a helyi közösség szempontjaiból hátrányos helyzetet teremt a városok számára. A módosító indítványban az eddig finanszírozott programokat egy olyan programmal egészítenék ki, amely a történelmi városközpontok finanszírozására adna lehetőséget.

A képviselő kifejtette, hogy a városközpontokban lévő épületek kisebb számarányban tartoznak az önkormányzatokhoz, míg nagyobb részük magántulajdonban van. A tulajdonosoknak pedig sok esetben nincs saját anyagi forrásuk arra, hogy kellőképen felújítsák az épületeket.

A törvénymódosító javaslatban a képviselő azt szeretné kieszközölni, hogy az állam hozzon létre egy olyan finanszírozási alapot, amely részfinanszírozást nyújtana a tulajdonosoknak. A terv szerint ötven százalékos finanszírozásra lehetne számítani a fejlesztési Minisztérium és az állami költségvetés részéről, harminc százalékos támogatást a helyi önkormányzat részéről, a tulajdonosnak pedig 20 százalékkal kellene hozzájárulni a felújításokhoz. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS