2018. január 21. vasárnapÁgnes
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Magyartanítás újabb csángó falvakban

2003. július 04. 16:02, utolsó frissítés: 16:23

A Kélézsén és Pusztinán tavaly indított két magyar tannyelvű csoport mellett az idén további hat csángóföldi településen indul be a magyar nyelv oktatása -- jelentette be csütörtökön Markó Béla szövetségi elnök, azt követően hogy Bákóban megbeszéléseket folytatott Viorel Hrebenciuc-kal, a Szociáldemokrata Párt alelnökével, Radu Catalin Mardare prefektussal, valamint Ghiorghi Iorga megyei főtanfelügyelővel.

A tárgyalások során a helyi vezetők elfogadták a csángószövetség további hét magyar tannyelvű csoport létrehozására vonatkozó kérését, és ígéret született arra vonatkozóan is, hogy a tanfelügyelőség keretében külön megbízott fog felelni a magyar oktatás ügyéért.

Hrebenciuc kifejtette, semmilyen akadálya nincs annak, hogy a csángómagyarok igényeinek megfelelően növeljék az anyanyelvű csoportok számát. Véleménye szerint “a csángóügyben történt nemzetközi lépés nem sokat segített, mi több, sokakban ellenérzéseket, ellenreakciókat szült“-- nyilatkozta még a Krónikának Hrebenciuk

Markó elmondta, a helyi magyarság érdekvédelme szempontjából jelentős előrelépést és támogatást jelent az, hogy a következő hónapokban a Szövetség Bákó megyében is létrehozza területi szervezetét, amely saját jelölteket indíthat majd a jövő évi helyhatósági választásokon. A csángószövetség ugyanakkor állandó meghívottként jelen lesz az RMDSZ Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT), valamint a Szövetségi Egyeztető Tanács ülésein – jelentette be az RMDSZ elnöke.

A Csángó szövetség vezetői elmondták: az RMDSZ vezetők tavalyi közbenjárására lényegesen javult a helyi hatóságok és tanügyi szervek viszonyulása a magyar oktatást igénylő csángómagyarokkal szemben, a helyzet javulását mutatja, hogy az új tanévre már 120-an tettek le anyanyelvű oktatásra vonatkozó hivatalos kérést.

(RMDSZ tájékoztató, Krónika)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS