2020. április 10. péntekZsolt
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Borbély: a Minority SafePack elutasítása nem kudarc

2013. szeptember 19. 11:58, utolsó frissítés: 11:58

Az Európai Bizottság a héten elutasította az RMDSZ és partnerei kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezésének bejegyzését. A Bizottság indoklásában azt írta, hogy az európai sokszínűség megőrzését célzó Minority SafePack Initiative című kezdeményezés nem tartozik a testület jogalkotási hatáskörébe, ezért utasította el annak bejegyzését.

Az Európai Bizottság negatív válaszáról, illetve az RMDSZ és partnerei további lépéseiről Borbély László kifejtette: sajnos, ez nem bizonyít mást, mint, hogy az Európai Unió nem akar foglalkozni ezzel a kérdéssel és legalább ilyen szempontból világosan látjuk, hogy nem partner ezekben a kérdésekben.

“Nem azt mondom, hogy nem érzékeny, de egyszerűen lesöpri ezt a kérést az asztalról, és ez csak azt erősíti meg bennünk, hogy ott kell legyünk az Európa Parlamentben, mármint a romániai magyarság képviselői, mert onnan többet tudunk tenni. Meg kell értessük velük, hogy amikor 100 millió európai uniós polgárról van szó, akkor ezt egyszerűen nem lehet leseperni az asztalról. Úgyhogy én nem feltétlenül kudarcként élném meg az indoklást, amelyből végül is kiderül, hogy a király meztelen, hiszen maguk is megfogalmazzák, hogy az általunk felsorolt kérdések között több olyan probléma is van amely igenis foglalkoztatja és kell foglalkoztatnia az Európai Uniót, de egyszerűen csak azért, mert úgy gondolják, hogy az államok hatáskörébe tartozik, nem foglalkoznak velünk. Ez valahol nevetséges, de tragikus is" - fogalmazott Borbély.

"Nem fogunk leállni, és nagyon sok olyan rendezvényt próbálunk szervezni a következő hónapokban, ahol érzékeltetjük ezt a szolidaritást. Nagy fokú szolidaritás született meg uniós szinten, nagyon sok kisebbség jelzett vissza pozitívan, hogy támogatja kezdeményezésünket. Ezt sem szabad kihűlni hagyni, és nagyon fontos lesz, hogy ezt erősítsük a továbbiakban is” - tette hozzá.

Az RMDSZ politikai alelnöke hangsúlyozta, a szövetség biztosan megfellebbezi a döntést, mert az indoklás zavaros.

Nyilvánvaló, hogy ott kell lenni az Európai Parlamentben, mert 2015-ben valószínű módosul a Lisszaboni egyezmény, és akkor oda kell bevinni világosabban olyan feltételeket, amelyek kötelezik a tagállamokat, hogy foglalkozzanak a kisebbségek kérdéseivel az EU-n belül – tette hozzá Borbély László, aki szerint semmi értelme nem lenne annak, hogy a Kárpát-medencei magyar szervezetekkel közösen dolgozzanak ki egy kisebbségvédelmi tárgyú európai polgári kezdeményezést.

„Már három európai polgári kezdeményezést utasítottak vissza, és nem hiszem hogy Tőkés László az a személy, akinek kellene irányítania ezt" - vélte Borbély, aki szerint a szolidaritást kell megerősíteni, amihez partnerek kellenek. Bár a bizottság visszautasította a kezdeményezést, jó lenne az aláírásgyűjtést mégis elkezdeni, a létrejött szolidaritás felmutatása érdekében - vélte. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS