2020. július 9. csütörtökLukrécia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kerékpártúra lesz a partiumi önrendelkezésért

2013. szeptember 19. 16:52, utolsó frissítés: 16:52

Azzal, hogy az Európai Bizottság elutasította az Európai Népcsoportok Föderatív Uniója (FUEN) által benyújtott európai polgári kezdeményezést is – amely a „legpuhább” kisebbségvédelmi csomag volt – félreérthetetlen módon beigazolódott: az Unió továbbra sem óhajt foglalkozni az őshonos kisebbségeket megillető jogokkal - jelentette ki Zatykó Gyula, az Erdélyi Magyar Néppárt alelnöke.

A brüsszeli logika, mely alapján a harmadik európai polgári kezdeményezést is visszautasították, több helyen sántít – mutatott rá Zatykó, aki többek között azt nehezményezte, hogy az EU az őshonos kisebbségeket egy kalap alá veszi az idegen bevándorlók kérdésével.

A néppárti elöljáró szerint újra kell értelmezni az erdélyi autonómiáért folytatott küzdelmet, stratégiát kell váltani az ugyanazért a célért küzdő politikai alakulatoknak. Az EMNP már többször kezdeményezett párbeszédet az RMDSZ-szel, amely még csak válaszra sem méltatta megkeresésüket - mondta. Zatykó a sajtó közvetítésével újabb felhívással fordult az RMDSZ elöljáróihoz, mondván: a 2003-ban alakult Kárpát Medencei Magyar Autonómia Tanács (KMAT) szakmai felügyeletével dolgozzanak ki egy egységes kisebbségvédelmi stratégiát.

Az október 27-re tervezett székely meneteléshez hasonló megmozdulást szerveznek a Partiumban szeptember 28-án, szombaton – tájékoztatott Kristófi Kristóf, a Néppárt váradi elnöke. Több éves hagyománya van a partiumi önrendelkezésért hirdetett kerékpártúrának, amelyen évről évre egyre többen vesznek részt. Idén Margitta lesz a célpont, ahova Szatmár, Szilágy és Bihar megyéből egyaránt érkeznek kerékpározók. A túrát a Partiumi Autonómia Tanács és az EMNP szervezi. Érdeklődni a 0740-189-988-as telefonszámon, illetve a szabomelania@gmail.com drótpostacímen lehet. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS