2019. január 20. vasárnapFábián, Sebestyén
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hargita megye: kalákában újítanak fel 150 iskola- és óvodaépületet

2013. október 01. 14:20, utolsó frissítés: 14:20

Kalákában végeznék el a javításokat több mint száz olyan Hargita megyei iskolaépület esetében, amely leromlott állapota miatt nem kapta meg idén a működési engedélyt. A kaláka gondolata azt követően merült fel a Hargita megyei vezetőkben, hogy a közegészségügyi hatóság jelezte, Hargita megyében 420 iskolának van működési engedélye, 150 intézmény épülete nem megfelelő oktatási célokra: egy részük esetében ugyan folyamatban van a működési engedély kiállítása, azonban 83 iskolaépületnek egyáltalán nincs lehetősége a jóváhagyás megszerzésére.

Borboly Csaba, a Hargita Megyei Tanács elnöke elmondta, nemrég megtekintett néhány működési engedély nélküli óvoda- és iskolaépületet és azt tapasztalta, néhány ilyen ingatlanban embertelen körülmények uralkodnak, a vidéki óvodák, napközik majdnem 40%-ának nincs működési engedélye. Az épületek 51%-ában az illemhelyek nem megfelelőek, 18%-ukban még ivóvíz sincs.

Borboly megjegyezte, az óvodás korú gyerekek immunrendszere még gyenge, ezért súlyosnak tartja azt, hogy éppen ezek a kisgyerekeknek kell a nap felét ilyen egészségtelen környezetben tölteniük.

"Azt gondolom, hogy a gyerekeink jóléténél nincs fontosabb. Mivel közpénzből nem futja a szükséges javítások elvégzésére, más megoldás után kellett néznünk. Ezeknek az iskoláknak és óvodáknak zöme kalákában volt felépítve, ezért úgy gondoltuk, hogy a felújítást is kalákában kellene elvégezni. Azt szeretnénk, ha a települések beszállnának a helyi építőanyaggal, a tantestület megszervezné a munkát, és ebbe bevonná a tantestület tagjait, a szülőket, a lakosságot is. A polgármesteri hivatal biztosítana egy mesterembert, a helyi közbirtokosság, a helyi vállalkozók pedig összegyűjtenék a szükséges anyagokat. A megyei tanács azoknak a szükséges berendezéseknek a költségét fedezné, amelyeket nem lehet helyi szinten előteremteni: például az illemhelyek felszereléséhez, a burkolóanyagok beszerzéséhez járulna hozzá.

Egy kampány is indult a kaláka népszerűsítése érdekében, 44 anyaglerakatot pedig arra szeretnének megkérni, hogy árkedvezmény-nyújtással segítsék a kezdeményezést. A megyei tanács elnöke szerint ha mindenki hozzájárul a terv kivitelezéséhez, akkor néhány hét alatt megoldható lesz mind a 150 oktatási intézmény ügye.

Az iskolaigazgatóknak és a polgármestereknek közösen kell igényelniük a kezdeményezéshez való csatlakozást. Borboly elmondta, ehhez egy három oldalnyi űrlapot kell kitölteniük, közösen aláírniuk és október 7-ig benyújtaniuk a megyei tanácshoz. Aki nem tudja megoldani a gondjait, annak egy igénylést kell ezzel kapcsolatosan megírnia, ezeket a kérvényeket a megyei tanács október közepén vizsgálja meg.

A megyei tanácselnök elmondta, noha a Székelyföldön a kaláka hagyomány, ekkora méretűre még talán eddig nem volt példa. Az Önerőből építkező Hargita megye elnevezésű kezdeményezés számára egy Facebook oldalt is indítanak, illetve egy honlapot is készítettek. "Saját magunk gondjaiért mi vagyunk a felelősek, és függetlenül attól, hogy Bukarestben, Budapesten, vagy éppen Brüsszelben mi zajlik, a problémáinkat valószínűleg helyi szinten is meg tudjuk oldani" - mondta Borboly és hozzátette, ha ez a projekt sikeres lesz, akkor a kultúrotthonokat is kalákában fogják felújítani.

"Egyik falu esetében végeztem egy számítást, amelyből az derült ki, hogy a kalákával történő iskolafelújítás egy nullát leüt a költségek végösszegéből. Tehát 300 000 ezer lej helyett csak 31 000 lejbe kerül a felújítás, mert nem kell vállalkozót, alvállalkozót, hozzáadottérték-adót, tervezést és egyéb járulékos költségeket fedezni" - magyarázta Borboly. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS