2020. március 29. vasárnapAuguszta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Temesváron is elindul az Igen, tessék! mozgalom

2013. október 03. 13:52, utolsó frissítés: 13:58

Temesváron is elindítják az Igen, tessék! mozgalmat - jelentette be Vincze Róbert, a szervezet marketingfelelőse és Molnár Zsolt, az RMDSZ parlamenti képviselője a bánsági városban tartott csütörtöki sajtótájékoztatón. Az anyanyelvű kereskedelmi kiszolgálást bátorító kezdeményezés az összes hagyományos bánsági nyelvi közösséget célozza - írta a szervezet közleményében.

Molnár Zsolt arra is felhívta a figyelmet, hogy az Igen, tessék! mozgalom Temesváron nem csak a kisebbségi nyelveken történő kiszolgálást szorgalmazza, hanem egy nemzetközi nyelv feltüntetését is. Ezáltal a kezdeményezés a város turisztikai vonzerejét növeli, ugyanis az átutazó turisták kényelmét szolgálja.

Az Igen, tessék! temesvári működtetése a kolozsvári tapasztalatok mentén, az ottani csapat segítségével történik. A mozgalom elsősorban az üzletek bejáratához elhelyezett tájékoztató táblák segítségével jelzi, ha az eladók több nyelvet is ismernek. Ezeket az anyagokat az egyes kiszolgálóhelyek saját igénye szerint, a nyelvek változatos jelzésével gyártják le.

Vincze Róbert közölte: az elmúlt két év tapasztalata azt mutatja, a gazdasági egységek javát szolgálja, ha ügyfeleiket az anyanyelvükön szolgálják ki. A mozgalom felmérései szerint ugyanis a magyar nyelvű vásárlók arányának növekedésén túlmenően a partnerek több mint húsz százaléka a hálónak köszönhető többletbevételről számolt be.

A vállalkozások számára ingyenes a csatlakozás, cserébe a kiszolgálóhelyek felmatricázását, továbbá a szervezet népszerűsítő csatornáira való felvételt kínálják.

Az elmúlt hónapokban az Igen, tessék! Kolozsváron egy 18 ezres példányszámban szórt, többek között az anyanyelvhasználatot és a partnereket népszerűsítő közösségi havilapot is útjára indított. Kolozsváron már több mint 220 cég csatlakozott, de a mozgalom Marosvásárhelyen, Máramarosszigeten és Bánffyhunyadon is működik. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS