2019. november 14. csütörtökAliz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Beolvasott Pontának a kohabitálás folytatását kétségesnek tartó Băsescu

2013. október 08. 20:25, utolsó frissítés: 20:30

Traian Băsescu államfő egy kedd esti nyilatkozatában kijelentette, nem hajlandó az intézményközi együttműködésen, az úgynevezett kohabitálási szerződésen megtartani aláírását, ha annak rendelkezéseit a másik aláíró Victor Ponta miniszterelnök sorozatosan megszegi. Elmondta, ma zajlanak a technikai jellegű konzultációk, amelyek eredményeként kiderül, hogy érvényben marad vagy sem a dokumentum.

Băsescu emlékeztetett, az egyezmény megkötésére azért volt szükség, mert félő volt, hogy a tavaly, megbuktatása érdekében Ponta és Antonescu által megkísérelt "államcsíny" után külföld elfordul Romániától. Az államfő elmondta, mivel a nép Pontát és Antonescu pártját részesítette előnyben a parlamenti választásokon, úgy gondolta, köteles valamilyen gesztust tenni - ugyan nem efelé a két politikus felé, hanem az őket megválasztó románok felé, ezért ment bele a kohabitációs szerződés megkötésébe.

Băsescu felsorolta, hogy véleménye szerint melyek a dokumentumban rögzített kitételek, amelyeket Ponta semmibe vette. Kiemelte, az igazságszolgáltatás függetlensége veszélyeztetése a legfájóbb pont, Ponta több esetben is megszegte ezt a rendelkezést. Példaként említette a Nép Ügyvédje tisztség betöltésének körülményeit, szerinte egy olyan személyre esett a választás, aki az eddig elfogadott 96 kormányrendelet egyikét sem kifogásolta, többek között egy olyan rendeletet sem, amely figyelmen kívül hagyja az Alkotmánybíróság ajánlásait. Az államfő elmondta, az sem szolgálja igazságszolgáltatásnak a politikumtól való függetlenítését, hogy a miniszterelnök óhajára a főügyész és az igazságügyi miniszter levált a DNA-ban egy osztályvezető ügyészt úgy, hogy a DNA vezetőjének a véleményét ki sem kéri az ügyben. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS