2020. július 12. vasárnapIzabella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Óvást nyújtanak be a környezetvédők a Schweighofer-telep felépítésének jóváhagyása ellen

2013. október 09. 19:03, utolsó frissítés: 20:02

Előzetes óvási beadványt ("plângere prealabilă") nyújtanak be a környezetvédők a Kovászna Megyei Környezetvédelmi Hivatalhoz, amelyben kérik a Schweighofer által tervezett rétyi fafeldolgozó felépítésére kibocsátott jóváhagyás visszavonását. Amennyiben ez nem történik meg, következő lépésként előreláthatólag a civil szervezetek bírósági úton folytatják a harcot a beruházás ellen - áll a Zöld Székelyföld Egyesület közleményében.

"Az ügynökség által szeptember 9-én kibocsájtott jóváhagyásban a terület több alkalommal is mint III-IV. kategóriájú szántó szerepel, ezzel ellentétben már a júniusi besorolást követően elkezdték itt a munkálatokat (törvénytelenül), és közel 70 hektáron gyalulták le a talajtakarót 40-100 cm vastagságban, majd elkezdték a majdani beruházás alapzatának előkészítését, lehengerelését. Ezzel készakarva valótlan információkat állítottak a kiadott környezetvédelmi jóváhagyásban" - írják a közleményben. Azt is nehezményezik, hogy a tanulmány részrehajló, és nincsenek benne megfelelő adatok a környező Natura 2000-es területekre vonatkozóan.

"A két legfontosabb problémát - erdőkitermelés, forgalomnövekedés - az ügynökség nem hajlandó tárgyalni, arra hivatkozva, hogy az indirekt hatás, amelyért a cég nem tartozik felelősséggel. Véleményünk szerint az igényelt környezeti hatástanulmány célja többek között ez lett volna, hogy a beruházás kihatásairól tudjunk meg minél több információt" - írják.

"Sajnos, a hazai törvénykezés úgy van kitalálva, hogy a lakosok, civil szervezetek kifejezhetik véleményüket a különböző beruházásokkal kapcsolatosan, de nincs garancia arra, hogy figyelembe veszik is azt. Ennek hiányában pedig egyedüli bírósági úton lehet folytatni a történetet, itt viszont már az a kevés érdeklődő is eltántorodik, aki egyes beruházásokat figyelemmel kísér. Mindezt figyelembe véve, meglepődve tapasztaljuk, hogy például Kovászna Megye Tanácsa minden alkalmat kihasznál, hogy jelezze, hogy neki semmilyen jellegű szerepe nincs a történetben, a döntés nem rajta áll" - áll a közleményben.

A megyei tanácsnak van lehetősége megállítani a beruházást, a kérdés csupán annyi, hogy akarja-e - vélik. A megyei tanácsnak lehetősége lett volna megtenni ugyanazt a lépést, amit jelenleg a - nem közpénzből fenntartott - civil szervezetek választottak, de azt sem tette - írják.

"A népújság.ro-n olvashatjuk, hogy a megyei tanács elnöke arról nyilatkozik, milyen veszélyes, hogy a visszaszolgáltatott erdőterületek külföldiek kezébe kerülnek, ami által elveszíthetjük Székelyföldet. Ezzel szemben a Schweighofer-beruházást tárt karokkal fogadja, elősegítve azt, hogy megtelepedjen itt, és egyre több területet vásároljon fel régiónkban. Nem értjük a gondolatmenetet." A közlemény teljes terjedelmében itt olvasható.

A beruházást szintén ellenző sepsiszentgyörgyi Indigó csoport közleményben tiltakozik amiatt, hogy Tamás Sándor "Kovászna Megye Tanácsának elnökeként minden kifogást megtalál annak érdekében, hogy a Holzindustrie Schweighofer rétyi fűrészüzemének engedélyeztetési folyamata gördülékenyen menjen".

Felhívják a figyelmet, hogy 2009-ben Hargita Megye Tanácsa a gyergyóditrói szeinitbánya területrendezési tervét visszautasította, ami azt "bizonyítja, hogy egy ilyen lépésnek Háromszéken is lenne törvényes alapja. De ezt megelőzően Kovászna Megye Tanácsa, mint érintett fél, előzetes óvási beadvány (plângere prealabilă) formájában kérheti a környezetvédelmi hivataltól a környezetvédelmi véleményezés visszavonását is. Hiszen a rétyi fűrészüzem területrendezési tervéhez készült környezeti hatásvizsgálathoz a megyeháza által benyújtott jogos érveket is asztal alá söpörték" - írják.

A civil csoport felveti, a tanácselnök által bejelentett székelyföldi erdőalap létesítésének burkolt célja akár az is lehet, hogy "a székelyföldi kis erdőparcellák fölötti ellenőrzést szeretné egy üzleti csoport megszerezni, majd ezt kiszolgáltatni a Holzindustrie Schweighofernek vagy más befektetőknek." A csoport sajtószemlét is közöl az utóbbi évek erdővásárlásairól; a közlemény teljes terjedelmében itt olvasható. (hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS