2020. május 28. csütörtökEmil, Csanád
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az EB azt tanácsolja, ismét nyújtsák be a kisebbségvédelmi polgári kezdeményezést

2013. október 10. 15:34, utolsó frissítés: 15:39

Nem politikai alapon, hanem tartalmi kifogások miatt utasította el az Európai Bizottság az RMDSZ és az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) által benyújtott Minority SafePack kisebbségi polgári kezdeményezést - derült ki ma az Európai Parlament Kisebbségi Munkacsoportja által szervezett megbeszélésen, Strasbourgban.

A megbeszélés napirendjén egyetlen téma szerepelt: az utóbbi időszakban benyújtott kisebbségvédelmi csomagok visszautasítása utáni továbblépési lehetőségek megvitatása.

A találkozón jelen volt Jens Nymand Christensen, az Európai Bizottság Főtitkárságának vezetője, Tabajdi Csaba MSZP-s EP-képviselő, a munkacsoport társelnöke, Hans Heinrich Hansen, a FUEN elnöke, Winkler Gyula RMDSZ-es EP-képviselő, és Izsák Balázs, az SZNT elnöke.

Értesüléseink szerint a bizottság képviselője pozitívan állt a kezdeményezésekhez, és hangsúlyozta, a kisebbségvédelmi csomagok elutasítása nem politikai okok miatt történt. Elmondta, a Minority SafePack csomagban léteznek olyan részek, amelyeket az EB elfogadhatónak tart, viszont olyan dolgok is szerepeltek benne, amelyek nem tartoznak az EB kompetenciájába.

Mivel a csomag egységes egészként lett beterjesztve, nem tehették meg azt, hogy csak bizonyos részeit utasítsák el, ezért a teljes csomagot el kellett utasítaniuk. A bizottság azt ajánlotta a kezdeményezőknek, hogy módosítsák a csomagot oly módon, hogy az a bizottság számára legyen elfogadható, majd nyújtsák be újból. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS