2020. május 26. keddFülöp, Evelin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Orvostüntetés Bukarestben: négyezren vonultak a parlament elé

2013. november 02. 11:51, utolsó frissítés: 18:35

Update: Az egészségügyi dolgozók tüntetése incidensek nélkül ért végett 14 órakkor, amikor a tiltakozók a parlament épületéhez vonultak, ahol egy keresztet, illetve közel 20 koszorút helyeztek el, ezzel utalva "a romániai egészségügy halálára".


Több mint 5000 egészségügyi alkalmazottat várnak ma a bukaresti utcai megmozdulásra. Az Agerpres hírügynökség közlése szerint a Győzelem téren már több ezer ember gyülekezik. "Bár eredetileg 5000 résztvevővel számoltunk, a tiltakozás végéig valószínűleg 7-10 ezren gyűlnek majd össze" – nyilatkozta Vasile Astarastoae, az orvosi kamara elnöke. A Mediafax híradása szerint több mint négyezren vannak a tüntetők, és egy koszorúkkal díszített halottaskocsit vittek a kormány épülete elé, a koporsón az "egészségügy" felirat volt olvasható és az egészségügyi miniszter fotója volt ráragasztva.

Eugen Nicolaescu egészségügyi miniszter szerint a konfliktust párbeszéd, együttműködés és bizalom útján kellene megoldani, és sajnálatosnak tartja, hogy az orvosok az utcára vonulnak. Ugyanakkor elismeri az egészségügyi dolgozók szakszervezetének azon jogát, hogy az utcán tiltakozzanak, de hangsúlyozza, hogy a tárca az elmúlt hónapokban számos tárgyalást folytatott az orvosok képviselőivel, hogy megoldást találjanak a jelzett problémákra – áll a minisztérium szombat reggeli közleményében.

A tervek szerint a felvonulás a Győzelem térről indul és a parlament épülete előtt ér véget. Astarastoae korábban azt mondta, amennyiben a kormány nem teljesíti követeléseiket, általános sztrájkba kezdenek, sőt, tömeges felmondásokra is számítani lehet. Azt kérik, a kormány fordítsa a GDP 6 százalékát az egészségügyre, garantálja azoknak az orvosoknak a szakmai függetlenségét, akik az állami intézmények mellett magánrendelőkben is dolgoznak, világos ütemtervet dolgozzon ki az egészségügyi dolgozók fizetésének emelésére, és az egészségügyi rendszert érintő kérdésekben konzultáljon az egészségügyben dolgozók szakmai szervezetével. (mediafax/agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS