2020. február 28. péntekElemér
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megdőlt a novemberi melegrekord Csíkszeredában

2013. november 06. 09:48, utolsó frissítés: 09:48

Minden idők legmagasabb novemberi hőmérsékletét mérték kedden Csíkszeredában. A Románia hidegpólusának számító székelyföldi városban kora délután 21,9 fokot mértek.

Az eddigi legmagasabb novemberi csíkszeredai hőmérsékletet 2004-ben mérték, az egytized fokkal volt a keddinél alacsonyabb.

Tankó Károly ügyeletes meteorológus a Mediafax hírügynökségnek elmondta, Hargita megye valamennyi meteorológiai állomásán szokatlanul magas hőmérsékleteket mértek kedden. Gyergyóalfaluban 20,5 fokig, Maroshévizen 21,4 fokig, Székelyudvarhelyen pedig 23 fokig emelkedett a hőmérséklet. A Bucsintetőn a kora délutáni órákban 14,2 fokot mutatott a hőmérő.

A meleg november azért is szokatlan Székelyföldön, mert a Csíki és a Gyergyói medence számít Románia leghidegebb vidékének. Itt általában 4-5 fokkal alacsonyabb a hőmérséklet, mint Románia más tájain.

A legalacsonyabb csíkszeredai novemberi hőmérséklet mínusz 27,5 fok volt. Ezt 1993-ban mérték. A meteorológiai előrejelzés szerint már a vége felé jár a székelyföldi megkésett nyár. Az elkövetkező napokban lehűl és csapadékossá válik az időjárás. A magasabb vidékeken már havazás is várható. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS