2020. május 27. szerdaHella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szenátusi bizottság vizsgálja Băsescu lányának CEC-bankos hitelét

2013. november 19. 08:35, utolsó frissítés: 08:35

Parlamenti vizsgálóbizottság keresi majd a választ arra, hogyan jutott körülbelül egymillió euró hitelhez Traian Băsescu államfő közjegyzőként dolgozó lánya - döntött hétfőn a szenátus házbizottsága. A harmincéves futamidejű kölcsönt Ioana Băsescu az állami tulajdonban lévő CEC Banktól kapta.

Ilie Sârbu, a PSD frakcióvezetője azt mondta: a bizottság azt vizsgálja majd, mekkora a hitel kamata, és Băsescu lánya eleget tett-e valamennyi követelménynek ahhoz, hogy hozzáférhessen a kölcsönhöz.

Az USL azzal gyanúsítja Traian Băsescut, hogy visszaélt hatalmával, mert korábban a pénzügyminisztertől kifejezetten kérte: ne váltsa le mandátumának lejárta előtt a CEC Bank elnökét.

Băsescu cáfolta, hogy a pénzintézmény vezetőjének hivatalban tartását ezért a hitelért cserében kérte volna. Azt mondta: az USL hatalomra kerülésekor valóban szólt a pénzügyminiszternek, hogy az állami bank éléről ne váltsák le az elnököt, amit azzal indokolt, hogy egy ilyen lépés rossz üzenet lett volna a külföldi befektetők felé, és neki alkotmányos kötelessége volt figyelmeztetnie erre a tárcavezetőt.

Az USL politikusainak gyanúját csak táplálta, hogy Băsescu azt mondta: később átíratja a nevére azt a 290 hektárnyi földet, amelyet a lánya az ominózus hitelből vásárolt. Állítólag gazdálkodni szeretne ugyanis, ha lejárt a mandátuma. (mti via hvg)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS