2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Rétyi beruházás: az elmaradt megyei konzultációt kéri számon az Indigó csoport

2013. november 26. 09:48, utolsó frissítés: 09:49

A Kovászna Megyei Környezetvédelmi Hivatal honlapján november 21-én jelent meg a hír, hogy a Rétyre létesítendő fűrészüzem számára környezetvédelmi engedély kibocsátását kéri a szászsebesi székhelyű Holzindustrie Schweighofer kft.; a beruházást ellenző sepsiszentgyörgyi Indigó csoport az elmaradt megyeszintű lakossági konzultációt követeli - áll közleményükben.

"Újabb dokumentumok kerültek napvilágra a Rétyen építendő osztrák fűrészüzem engedélyeztetési eljárása során megejtett hivatalos hatósági levelezésekből. A dokumentumokból egyértelműen kitűnik az, hogy valósak a beruházást ellenző civil szervezetek és magánszemélyek azon érvei, hogy a tervezett fűrészüzem működése során, a negatív környezeti, gazdasági, társadalmi hatások a megye egészére ki fognak hatni" - áll a közleményben.

A csoport közzéteszi Réty Község Polgármesteri Hivatala 2013. április 17-i átiratát a Kovászna Megyei Tanácshoz, amelyben az áll, a beruházás engedélyeztetési folyamatához szükséges urbanisztikai bizonylatot csak bizonyos lépések/vizsgálatok megtétele után állítja ki, mivel a 70 hektárra építendő fűrészüzem káros hatással lesz a lakosságra, a gazdaságra és a környezetre, nem csak a községben, hanem az egész megyében.

Kovászna Megye Tanácsa egy április 25-én keltezett levélben értesítette erről a Holzindustrie Schweighofer kft. ügyében eljáró sepsiszentgyörgyi Proinvest kft-t, ám kimaradt a levélből a rétyi önkormányzat azirányú érvelése, hogy a beruházás az egész megyére fejti ki majd káros hatását - hívja fel a figyelmet az Indigó csoport, amely azzal vádolja a Kovászna Megyei Tanácsot, szándékosan nem szerveztek megyeszintű konzultációt, illetve az elkészült hatástanulmányhoz a tanács csak észrevételezést és nem fellebbezést nyújtott be, holott erre törvény adta lehetősége volt.

November 11-én Réty Község Tanácsa elfogadta a beruházó területrendezési tervét, annak ellenére, hogy a megyei önkormányzat urbanisztikai bizottságának ülésén (ahol ugyancsak rábólintottak a tervre) elhangzott, hogy reális esélye van annak, hogy egy közepes zápor esetén a 700 000 négyzetméternyi lebetonozott területről a Besenyő patakba bevezetett vízmennyiség és az ilyenkor rendszeresen megáradó Feketeügy valós árvízveszéllyel fenyegeti a falut - írja az Indigó csoport.

Követelik Kovászna Megye Tanácsának minden tagjától, hogy pártállástól függetlenül tegyék meg azokat a lépéseket, amelyek szükségesek, hogy a beruházás további engedélyeztetése ne történhessen meg megyeszintű lakossági konzultáció nélkül - áll a közleményben. A beruházást ellenző civil szervezetek megtették a szükséges lépéseket a Környezetvédelmi Hivatal, a Kovászna Megye Tanácsa, valamint Réty Község Önkormányzata vonatkozó döntéseinek bírósági úton történő hatálytalanítása érdekében - zárul a közlemény. (hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS