2020. február 25. keddGéza
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Băsescu: Ponta egy korrupt tolvaj

2013. december 05. 20:16, utolsó frissítés: 20:16

Korrupt tolvajnak minősítette a miniszterelnököt Traian Băsescu államfő, aki szerint Victor Ponta jogszabályok mögé bújva segíti állami pénzekhez a hozzá közel álló személyeket és cégeket.

Băsescu csütörtöki sajtóértekezletén a kormányfő korruptságának bizonyítékaként utalt a Rompetrol olajcég 400 millió dolláros adósságának elengedésére, illetve a verespataki aranybánya megnyitásában érdekelt beruházót segítő törvénytervezetre, miközben a felelősség elől Ponta úgymond a parlament mögé próbált bújni.

Előzőleg Ponta egy harmadik világbeli diktátornak nevezte Băsescut, aki kicsinyes zsarolással próbálja elérni, hogy a parlament ne vizsgálja tovább családja telekvásárlásának törvényességét.

Az egymással szembenálló vezetők egyre durvább, személyeskedő nyilatkozatháborúja közepette a lej árfolyama háromhavi mélypontra süllyedt.

Băsescu csütörtökön ismét bírálta a kormányt, amiért januártól literenként hét eurócentes pótlólagos jövedéki adót vetetett ki az üzemanyagra. Az államfő szerint a reálgazdaságot "megnyomorító" rendelkezés nem az autópálya-építési programot szolgálja, hanem ezáltal próbál a Szociálliberális Szövetség plusz pénzt biztosítani polgármestereinek a jövő évi európai parlamenti, illetve államelnök választási kampányra.

Traian Băsescu államfő múlt héten bejelentette: visszaküldi megfontolásra a költségvetési törvényt, ha a kormány nem tesz le az üzemanyagra kivetett jövedéki adó növeléséről, és leszögezte, azt a szándéklevelet sem írja alá, amelyben a kormány elkötelezte magát az adóemelés mellett a készenléti hitelkeretet biztosító Nemzetközi Valutaalap előtt.

Victor Ponta a tavaly decemberi parlamenti választások után politikai kohabitálási megállapodást írt alá Băsescuval, aki csak ezzel a feltétellel volt hajlandó számára újabb kormányalakítási megbízást adni. A "fegyverszünet" azonban csak néhány hónapig tartott. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS