2020. július 4. szombatUlrik
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Indigó csoport: környezeti hatásvizsgálat nélkül engedélyeznék a rétyi beruházást

2013. december 09. 13:46, utolsó frissítés: 13:46

Környezeti hatásvizsgálat (environmental impact assessment [EIA]) nélkül bocsátják ki a Holzindustrie Schweighofer Rétyre tervezett fűrészüzemének környezetvédelmi engedélyezését a Kovászna Megyei Környezetvédelmi Hivatal december 5-ei döntése értelmében, amelyet a november 29-ei szakbizottsági (Comisia de Analiză Tehnică [CAT]; Comitetul Special Constituit [CSC]) konzultáció alapján hozott meg - hívja fel a figyelmet a döntésre a rétyi beruházást ellenző Indigó csoport mai közleményében.

"2013. november 29-én a Környezetvédelmi Hivatal körlevélben összehívta azt a két szakbizottságot (továbbiakban bizottságok – Comisia de Analiză Tehnică; Comitetul Special Constituit), amelyek a helyi tervek környezetvédelmi besorolását véleményezik. Fontos megjegyezni hogy a hivatal honlapján a bizottsági ülés összehívását csak a tanácskozás előtt egy órával tették közzé, holott más esetekben, ezt a tanácskozás előtt két nappal megtették. Ez az eljárás sérti a demokratikus adatközlés és az intézményi transzparencia alapelveit, azt sejteti, hogy a döntéshozatal nem a közösség érdekeit volt hivatott figyelembe venni" - írják.

"Megbízható információk szerint a bizottságok jegyzőkönyvben rögzített javaslata a következő: a rétyi fűrészüzem számára a környezetvédelmi engedélyt a gyár működésének környezeti hatásvizsgálata (EIA ) nélkül javasolják kibocsátani" - áll a közleményben.

"Ez egyrészt azt jeleni, hogy megkönnyítették, meggyorsították a környezetvédelmi engedély kibocsátását, hiszen a bizottságok szerint nem kell a gyár működésére környezeti hatásvizsgálatot készíteni. Másrészt meg azt jelenti, hogy a gyár működése során fellépő esetleges egészségügyi, környezeti kockázatokat nem kell részleteiben a közösség tudomására hozni, nem kell erről lakossági közmeghallgatást tartani. Következésképp az engedélyeztetés legfontosabb szakaszából, amikor a gyár működése során az egészségre és a környezetre való hatását kellene vizsgálni, a közösségi szempontokat kizárták" - írja a civil csoport, amely Kovászna Megye Tanácsa vezetőségének a felelősségét emeli ki ennek kapcsán.

A rétyi beruházás kontra közösségi érdekvédelem témakörben a közösség szempontjait senki nem képviselte, sajnálatos módon a beruházó szempontjai érvényesültek - állapítják meg.

Az Indigó csoport 2013 júniusától követi figyelemmel a Rétyre tervezett Holzindustrie Schweighofer leendő fűrésüzemének engedélyeztetési eljárását. Monitorizálják, elemzik és közvélemény elé tárják az engedélyeztetési folyamat során érintett állami és közintézmények által meghozott döntéseket; a feltárt adatok ezen a linken találhatóak. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS