2020. május 26. keddFülöp, Evelin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Cáfol az RMDSZ: nem igaz, hogy nem óvták meg a Minority SafePack elutasítását

2014. január 15. 15:23, utolsó frissítés: 16:21

Cáfolta Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára a Krónika napilap mai számában megjelent, a Minority SafePack polgári kezdeményezéssel kapcsolatos hírt, mely szerint sem a szövetség, sem a kezdeményezésben partnerséget vállaló Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) nem óvta meg a kisebbségi jogok védelmét szolgáló kezdeményezés elutasítását a luxemburgi bíróságon. A Krónika szerint az RMDSZ kifutott a határidőből, ezért nem sikerült idejében megóvni a kedvezőtlen döntést.

A főtitkár szerint "a napilap első oldalán méretes fotóval megjelenő hír téves, tájékozatlan, félrevezető, és valótlanságot állít az RMDSZ-szel kapcsolatban".

"Az RMDSZ határidőre iktatta a visszautasított európai állampolgári kezdeményezéssel kapcsolatos óvását, és ez megjelenik a európai bíróság honlapján is" - írja egy Facebook-bejegyzésben Kovács, aki állítása alátámasztása érdekében a bizonyítékot is linkelte.

Az Európai Bizottság tavaly, szeptember közepén utasította el az RMDSZ és partnerei kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezését.

A bizottság arról tájékoztatta a beterjesztőket, hogy az európai sokszínűség megőrzését célzó Minority SafePack című kezdeményezés nem tartozik a testület jogalkotási hatáskörébe.

A Minority Safepack Initiative elnevezésű javaslatcsomag nyelvi, oktatási, kulturális kérdésekben, a regionális politikában, a kisebbségek európai parlamenti jelenlétének kérdésében, a diszkriminációellenesség, a médiaszabályozás és a támogatáspolitika területén javasol intézkedéseket az EU-nak. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS