2019. november 14. csütörtökAliz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A Minority Safepack ügye egy éven belül dőlhet el

2014. január 16. 15:37, utolsó frissítés: 15:52

"A Minority Safepack elutasítását a luxemburgi bíróságon az a héttagú kezdeményező bizottság óvta meg, amely hivatalosan benyújtotta a kezdeményezést, hiszen ez a bizottság az a jogi személy, amely a kezdeményezést képviseli" – jelentette ki a Transindex megkeresésére Vincze Lóránt, a FUEN alelnöke, az RMDSZ külügyi titkára.

Tegnap a Krónika napilap arról írt, hogy sem a szövetség, sem a kezdeményezésben partnerséget vállaló Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) nem óvta meg a kisebbségi jogok védelmét szolgáló kezdeményezés elutasítását a luxemburgi bíróságon. A Krónika szerint az RMDSZ kifutott a határidőből, ezért nem sikerült idejében megóvni a kedvezőtlen döntést. Kovács Péter egy Facebook-bejegyzésben cáfolta a lap értesülését.

Vincze elmondta, a bizottság tagjai magánszemélyekként óvtak, az óvást pedig idejében nyújtották be. "Volt egy több hetes levelezés az Európai Bírósággal, mert számos kiegészítő dokumentumot kértek, ennek a levelezésnek az utolsó mozzanata január 9-én történt, viszont lehet látni a bíróság honlapján, hogy a Minority Safepack kezdeményezés ott van a megnyitott ügyek között. Néhány héten belül, de legfennebb két hónapon belül a hivatalos közlönyében megjelenik ez az ügy.

Beindulnak a per előkészítő részét képező eljárások: az Európai Bizottság hivatalosan is megkapja a fellebbezést az Európai Bíróságtól, arra választ ad, azt a választ majd elküldik a fellebbezést benyújtókhoz, ők a Bizottság véleményéről egy viszontválaszt fognak összeállítani. Ezt követően a bíróság kitűz egy nyilvános tárgyalást, ahol konkrétan az ügyet megtárgyalják. Nem tudom pontosan, hogy milyen időintervallumokban kell gondolkodni, az ítélethirdetésig tartó procedúra több hónapot fog felölelni, mi arra számítunk, hogy egy éven belül lesz már eredmény" - tájékoztatott Vincze. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS