2020. július 12. vasárnapIzabella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Băsescu Jeruzsálemben: folytatjuk a katonai együttműködést Izraellel

2014. január 21. 12:33, utolsó frissítés: 12:33

A kétoldalú katonai együttműködés fontosságáról és az izraeli román közösség anyaországi kárpótlásának szükségességéről nyilatkozott egyebek közt a jeruzsálemi látogatáson tartózkodó államelnök az Iszráel Hajom (Izrael Ma) című újságnak.

"Folytatjuk a katonai együttműködést Izraellel, katonáink mindenképpen együttműködnek az önök katonáival, értjük az ebből számunkra adódó előnyöket" - mondta Traian Băsescu a lapnak adott, kedden ismertetett exkluzív interjújában, amely teljes terjedelmében az újság hétvégi mellékletben jelenik majd meg.

Az államelnök elmondta, hogy több egykori általános és középiskolai barátja él Izraelben. A zsidó államban mintegy félmillióan beszélnek románul, nagy részük anyagi javait hátrahagyva kényszerült távozni régi hazájából.

"Az izraeli román közösség egyik legfontosabb ügye természetesen a kommunista román vezetés által államosított ingatlanjaik kérdése. Hiszek benne, hogy tíz éven belül minden jogosult hozzájut méltányos földbeli vagy pénzbeli kárpótlásához" - ígérte Băsescu.

Băsescu hétfőn érkezett Izraelbe, ahol fogadta őt Simon Peresz államfő. Emellett munkaebéden találkozott a Moldovából származó és románul is beszélő Avigdor Liberman izraeli külügyminiszterrel. Kedden Rámalláhba látogat, ahol a palesztin vezetők fogadják. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS