2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elkezdte a munkaerő-toborzást a Schweighofer

2014. március 05. 13:16, utolsó frissítés: 13:27

Elkezdte a munkaerő-toborzást az osztrák Holzindustrie Schweighofer Kovászna megyében. A cég Rétyen már idén felépítené a fűrésztelepet, ahol több száz személyt alkalmazna. Dálnoki Lajos, a község polgármestere kedden azt nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek, hogy a cég képviselői egy munkapontot nyitottak Sepsiszentgyörgyön, itt gyűjtik be a jelentkezők szakmai önéletrajzát, és a szándéknyilatkozatokat, emellett a fafeldolgozó cég képviselői a napokban Rétyen is toboroztak.

“A kultúrházban találkoztak az emberekkel a cég képviselői, sokan érdeklődtek a munkavállalási lehetőség iránt. Én azt gondolom, hogy a fűrésztelep létesítése nemcsak a község, hanem a teljes megye számára előnyös, hiszen a helyi költségvetésbe adóznak majd, és új munkahelyek jönnek létre. Ha már mindenképpen elkészül az üzem, akkor legalább épüljön meg nálunk, és ne a szomszédban, mert a fákat így is úgy is kivágják” - nyilatkozta Dálnoki Lajos. Hozzátette, az üzem felépítéséhez szükséges előkészületeket a cég már elvégezte.

A cég képviselői az Agerpres hírügynökségnek úgy nyilatkoztak, hogy összesen 650 személyt alkalmaznak több ütemben, adminisztratív és termeléssel kapcsolatos munkakörben. A cég szerint az alkalmazottak „motiváló” fizetést, ételjegyeket kapnak, emellett szakképzésben is részesülnek.

A rétyi beruházás miatt helyi szinten számos tiltakozásra került sor az elmúlt évben, az Indigó csoport és a Greenpeace is támadta a fakitermelésre készülő céget. Az Indigó csoport szerint a beruházásnak káros hatása lesz a környezetre, tönkremennek a környékbeli erdők, becsődölnek a kis, helyi fafeldolgozó vállalkozások, és a Rétyi Nyír környezetvédelmi terület is károsodhat. A Greenpeace azt kérte a Környezetvédelmi Minisztériumtól, hogy utasítsa a Környezetvédelmi Ügynökséget: vizsgálják ki, hogy az üzem engedélyeztetési folyamata során betartotta-e a törvényt a cég, amely különben azt tervezi, hogy évi egy millió fát fog feldolgozni a fűrésztelepen.

Gheorghe Neagu, a Kovászna Megyei Környezetvédelmi Ügynökség igazgatója elmondta, az engedélyeztetési folyamat során szigorúan betartották a törvényt. A Schweighofer a fűrésztelep felépítésére már megkapta az engedély, a Kovászna Megyei Tanács ezt már tavaly, év végén kibocsátotta.

A Holzindustrie Schweighofer cég egyébként országszerte további négy fűrésztelepet üzemet működtet, Szászsebesen, Sireten, Rădăuţi-on és Comăneşti-en. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS